Astaksantyna – zastosowanie w sporcie i medycynie
Czy wiesz, że astaksantyna to jeden z najsilniejszych antyoksydantów świata? Substancja ta ma wiele cennych właściwości, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w sporcie i medycynie. Poza tym świetnie wpływa na pamięć, poprawia odporność, wzmacnia organizm i jest naturalnym filtrem słonecznym. Co skrywa w sobie astaksantyna i dlaczego warto ją spożywać?
Czym jest Astaksantyna?
Astaksantyna jest naturalnie występującym pigmentem znajdującym się głównie w algach, fitoplanktonie oraz drożdżach. Pochodzi z grupy związków chemicznych nazywanych karotenoidami, które znajdują się w roślinach. Należy do ksantofilów. Same karotenoidy są barwnikami – głównie żółtymi, pomarańczowymi i czerwonymi. Wpływają na fotosyntezę i chronią rośliny przed promieniowaniem słonecznym. Zwierzęta nie są jednak w stanie samodzielnie syntezować astaksantyny. Człowiek dostarcza ją do organizmu wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem astaksantyny są ryby i owoce morza. Dostarczają ją sobie wraz z pożywieniem i gromadzą w tkance mięśniowej. Największą zawartość astaksantyny mają:
- łosoś,
- pstrąg,
- krewetki,
- langusta,
- krab.
Astaksantyna w medycynie
Badania wykazują szerokie możliwości stosowania astaksantyny w medycynie. Działa przede wszystkim w schorzeniach immunologicznych czy neurodegeneracyjnych.
- Ma właściwości przeciwzapalne i ochronne, dzięki czemu podnosi odporność organizmu.
- Pozytywnie wpływa na skórę, a dzięki swoim regeneracyjnym zdolnościom pozwala zredukować zmarszczki, blizny, zapobiega hiperpigmentacji i zwiększa elastyczność skóry.
- Przeciwdziała cukrzycy, obniża poziom glukozy we krwi i pobudza trzustkę do pracy.
- Chroni oko przed zwyrodnieniami oraz stanami zapalnymi plamki żółtej, odpowiedzialnej za widzenie i rozróżnianie kolorów.
- Poprawia ukrwienie mózgu, pozytywnie wpływa na pamięć i zmniejsza skutki chorób neurodegeneracyjnych, np. Alzheimera.
O pozytywnym wpływie astaksantyny na organizm człowieka rozmawialiśmy z producentem żywności ekologicznej i suplementów NatVita:
Astaksantyna to najsilniejszy antyutleniacz, który spożywać powinien niemal każdy. Dzięki swoim właściwościom pomaga zredukować ból spowodowany chorobami stawów, pozytywnie wpływa na pracę serca i zapobiega zawałom, a także wzmacnia system odpornościowy organizmu. Ponadto działa jako swego rodzaju wewnętrzny filtr słoneczny i poprawia stan oraz wygląd skóry. Nie tylko wspiera pracę serca, ale również całego układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając zawałom i regulując poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa na odporność człowieka, dodaje energii całemu organizmowi, a także zwiększa siłę i wytrzymałość. Dodatkowo chroni narząd wzroku i mózg przed wolnymi rodnikami.
Suplementy dla sportowców
Osoby prowadzące aktywny tryb życia – zarówno amatorzy, jak i zawodowcy – powinny wspierać regenerację organizmu i przyjmować odpowiednie suplementów dla sportowców. Astaksantyna jest substancją, na którą powinni oni zwrócić szczególną uwagę. Dlaczego?
- Działa przeciwzapalnie i zmniejsza dolegliwości bólowe, szczególnie występujący po treningu zespół opóźnionego bólu mięśniowego (tzw. domsy).
- Przyśpiesza regenerację organizmu.
- Dzięki swoim właściwościom wychwytuje wolne rodniki, a mitochondria w komórkach mogą wytwarzać więcej energii, co zwiększa siłę fizyczną zawodnika.
- Zmniejsza poziom kwasu mlekowego, którego ilość zwiększa się w mięśniach podczas ćwiczeń.
- Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Dotychczasowe badania nie wykazały negatywnych skutków ubocznych na organizm człowieka, dlatego astaksantyna jest polecana w codziennej diecie. Szczególnie zainteresować się nią powinny osoby aktywne oraz starsze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana