Artykuł sponsorowany

Badania mikrobiologiczne wody. Charakterystyka

Badania mikrobiologiczne wody. Charakterystyka

Zanim woda zostanie oficjalnie dopuszczona do użytku (spożywania, kąpieli), musi przejść stosowne badania. W laboratoriach można ustalić, jaki jest skład chemiczny oraz właściwości fizyczne cieczy z próbki. Ocenie podlegają takie czynniki jak barwa, mętność czy pH. Dzięki badaniom mikrobiologicznym uzyskane wyniki są dokładne oraz wiarygodne. Dowiedz się więcej na ten temat.

Jaka woda podlega badaniu?

Konieczność kontrolowania stanu wody pitnej i użytkowej spoczywa na właścicielach obiektów i jest regulowana przez prawo. W tym zakresie zastosowanie mają przepisy ustawy z 2017 roku wydanej przez Ministerstwo Zdrowia. Jasno regulują one wymagania dotyczące jakości wody do spożycia, a także częstotliwość jej monitorowania. Próbki wody można oddawać do badania w akredytowanych laboratoriach takich jak Laboratorium Badawcze Spółki Wodnej „STRZEGOWA” w Ostrzeszowie.

Zgodnie z regulacjami polskiego prawa, woda powinna być badana m.in. w zakresie składu chemicznego, właściwości fizycznych oraz mikrobiologicznych. Dotyczy to wody:

  • mineralnej, źródlanej, stołowej występującej naturalnie,
  • ciepłej wody użytkowej,
  • przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
  • w basenach i kąpieliskach.

Ustalenie tego, z jaką dokładnie cieczą mamy do czynienia jest niezbędne, aby zapewnić bezpieczeństwo sobie, swoim bliskim i klientom. Dlatego wiele osób prywatnych oraz firm decyduje się na regularne kontrolowanie wody, a także ścieków, nawet poza zakresem, jaki przewidział ustawodawca. To rozsądne szczególnie w przypadku, gdy miała miejsce powódź lub w okolicy doszło do zanieczyszczenia sanitarnego.

Zakres badań mikrobiologicznych

Badania mikrobiologiczne wody można przeprowadzić w akredytowanym laboratorium. Jego oferta zakłada oznaczenie ilościowe bakterii czy kolonii różnymi metodami (najczęściej techniką filtracji membranowej). W tej sposób można ustalić, czy woda jest zdatna do spożycia i czy są w niej obecne czynniki chorobotwórcze. Te, na które należy uważać szczególnie, bo są szkodliwe dla zdrowia, a nawet życia, są bakterie grupy coli, paciorkowce kałowe, legionella. Już spożywanie niewielkich ilości skażonej wody może wywoływać niepożądane reakcje organizmu, silną biegunkę i wymioty, zakażenie układu moczowego czy zapalenie opon mózgowych.

Jak widzisz skutki picia, a nawet obcowania (podczas kąpieli czy prysznicu) ze skażoną wodą są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Aby ich uniknąć, trzeba regularnie poddawać badaniom próbki, wybierając w tym celu profesjonalne laboratorium. Mętność, nieprzyjemny zapach, zmiana koloru wody czy nasze złe samopoczucie mogą być sygnałami alarmowymi, że woda uległa zanieczyszczeniu. W takich sytuacjach kluczowa jest natychmiastowa reakcja.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.