Bioprotekcja mleka. Etapy postępowania
Do mleka oferowanego w sklepach trzeba dodać naturalne bakterie. Bioprotekcja mleka lub sera, to proces dzięki któremu produkty mleczne dłużej zachowują świeżość. Jak to możliwe? Otóż odpowiednio wyselekcjonowane szczepy bakterii hamują wzrost drożdży, pleśni oraz szkodliwych bakterii. Na czym dokładnie polega bioprotekcja mleka oraz produktów mlecznych i jakie są etapy postępowania w jej przypadku?
Czym jest bioprotekcja mleka i w jaki sposób wzbogaca zbilansowaną dietę?
Dzięki bioprotekcji, oferowane w sklepach mleko ma stosunkowo długie terminy przydatności do spożycia. Warto jednak podkreślić, że jest to rozwiązanie naturalne, które nie ma nic wspólnego ze sztucznymi dodatkami. Co ciekawe, alternatywa konserwowania żywności przy użyciu naturalnych bakterii, jest techniką wykorzystywaną od wieków. – Szczepionki mleczarskie, zwane także starterami do mleka to nic innego, jak żywe szczepy bakterii wykorzystywane między innymi do produkcji serów twardych i półtwardych oraz słodkiego twarogu. Z zaszczepionego mleka produkowane są probiotyczne jogurty, działające jak osłona na jelita lub drogi moczowo-płciowe. Szczepionki stanowią bowiem podstawę bioprotekcji, która pomaga w zwalczaniu złej mikroflory oraz nadaje produktom wyjątkowy smak i aromat – wyjaśnia specjalista z TOMLAB Food Specialist.
Jeśli starasz się zdrowo odżywiać, doskonale wiesz, że najrozsądniejsze jest spożywanie jedzenia zawierającego cenne witaminy i mikroelementy. Produkty mleczne są w diecie niezbędne, bo stanowią bogate źródło wapnia. Dostarczają organizmowi dobrych bakterii, które wpływają na poprawne funkcjonowanie flory bakteryjnej żołądka. Spożywanie świeżych produktów, których data ważności jeszcze nie upłynęła, a co za tym idzie, nie są zepsute – jest tak samo ważne w przypadku sera czy mleka. Oczywistą zaletą bioprotekcji jest więc przedłużenie trwałości produktów mlecznych. Jak już zostało wspomniane szczepionki mleczarskie mają także inne zalety. Naturalne bakterie pozytywnie wpływają na walory smakowe żywności tego typu.
Żywe szczepy bakterii w postaci szczepionek dodawane do mleka – proces powstawania sera
Kolejne etapy postępowania w przypadku bioprotekcji mleka można przedstawić na przykładzie produkcji żółtego sera. Pierwszym krokiem jest podgrzanie mleka. Gdy osiągnie ono wymaganą temperaturę 32°C, dodaje się do niego tak zwane kultury starterowe. W zależności od rodzaju sera, jaki planuje się uzyskać – stosuje się różne startery, innymi słowy szczepionki. Wstępnie przygotowane już mleko odstawia się na godzinę, aby bakterie zdążyły się w nim namnożyć. Później dodaje podpuszczki i lekko ścięte tnie w kratę. Gdy na górze pojawi się serwatka, zbiera się ją, a gotową już masę serową przelewa do form.
Proces wydawać by się mogło prosty i szybki, a jednak tak zaawansowany technologicznie…
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana