Artykuł sponsorowany

Budowa obiektu inwentarskiego a środowisko 

Budowa obiektu inwentarskiego a środowisko 

Według Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 10 września 2019 r. do przedsięwzięć mogących oddziaływać na środowisko należą chów lub hodowla zwierząt. Zagrożenie pojawia się m. in. w przypadku, gdy współczynnik przeliczeniowy sztuk zwierząt przekracza przyjętą wartość DJP (duże jednostki przeliczeniowe) dla danego gatunku, a przygotowana dla nich przestrzeń jest niewystarczająca. Jak przygotować projekt obiektu inwentarskiego, aby spełniał normy?

Istnieje kilka czynników oddziałujących na środowisko zewnętrzne oraz wewnętrzne obiektów inwentarskich. Z pewnością należy do nich mikroklimat tworzący się w środku wspomnianych budynków, na który bezpośredni wpływ ma układ chlewni, kurnika czy tuczarni, a także zastosowana w nich technologia. Najbardziej szkodliwe są tutaj tworzące się gazy, będące nieprawidłowo odprowadzane przez nieskuteczny system wentylacji. Ograniczenie emisji metanu i amoniaku leży zarówno po stronie hodowcy, jak i osoby odpowiadającej za budowę obiektu – jeżeli projekt budynku nie spełni wymaganych norm, można nie uzyskać zgody na jego postawienie.

Projektowanie obiektu inwentarskiego w duchu eco-friendly 

Wraz z projektem należy przygotować dokumentację określającą potencjalny wpływ obiektu inwentarskiego na środowisko. Plan kurnika powinien obejmować nie tylko sposób, w jaki będzie wyglądać jego konstrukcja, ale także ustawienie i wielkość okien oraz drzwi. Do akt trzeba również dołączyć listę wymaganego wyposażenia (wraz z przewidywanym umiejscowieniem każdego z elementów) i ustalony rozkład wentylacji wewnętrznej. W projekcie obiektu inwentarskiego nie należy też zapominać o izolacji od gruntu.

Jeszcze bardziej restrykcyjnie podchodzi się do budowy chlewni. Firmy zajmujące się projektowaniem tego rodzaju budynków (takie, jak Wesstron z Bydgoszczy) podkreślają znaczenie szczegółowo opracowanej dokumentacji zawierającej projekt technologiczny. W piśmie trzeba zawrzeć dane dotyczące skali produkcji (ilości zwierząt oraz ich koncentracji), a także metody zaspokojenia ich podstawowych potrzeb: instalacji i narzędzi służących do karmienia i pojenia oraz usuwania nieczystości. Niezmiennie istotne jest również opracowanie systemu wentylacji i ogrzewania.

O czym warto pamiętać, projektując obiekt inwentarski? 

Przy projektowaniu obiektu inwentarskiego nie należy zapominać o wymaganiach sanitarnych. Mają one bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo środowiska oraz żywności. Właściwa higiena pomieszczeń wpływa również na same zwierzęta – jej brak może stanowić źródło schorzeń i ich powikłań. Ważne jest również takie ustalenie układu budynku, aby przestrzegał przepisów przeciwpożarowych. Warto także opracować plan działania na wypadek zaprószenia ognia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.