Czekolada Hershey. Coś słodkiego made in USA
Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie życia bez czekolady pod najrozmaitszymi postaciami – tabliczek, batoników, gorącego napoju czy składnika ciast, ciasteczek czy lodów. Gdybyśmy zapytali kogokolwiek na ulicy o czekoladę, z pewnością bez trudu wymieniłby kilka z najbardziej znanych marek. Jedną z nich, która powoli zdobywa coraz większą popularność na polskim rynku, jest Hershey.
Krótka historia marki Hershey
The Hershey Company, potocznie znane jako Hershey’s lub Hershey to obecnie jeden z największych producentów czekolady na świecie. Firma powstała w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w Lancaster w Pennsylwanii w roku 1894, założona przez Miltona S. Hersheya. Hershey swoje pierwsze kroki w branży cukierniczej stawiał już dwadzieścia lat wcześniej – 1873 założył w Filadelfii sklepik z cukierkami. Biznes istniał krótko, bo zaledwie 6 lat. Po tym niepowodzeniu Hershey udał się do Denver, gdzie poznawała tajniki produkcji karmelu. W 1886 roku założył Lancaster Caramel Company. Był to pierwszy udany biznes Hersheya (w między czasie bez skutku próbował swoich sił z jeszcze jedną firmą), który pozwolił mu zbudować majątek i zyskać reputację na rynku. Mimo, że karmel pozwolił mu osiągnąć sukces, Hershey przez ostatnie lata działalności LCC pracował nad dopracowywaniem procesu produkcji czekolady. Jak sam twierdził: „karmel to tylko moda, czekolada jest wieczna”. Dlatego w 1900 sprzedał LCC za niebagatelną kwotę miliona dolarów i przy użyciu nowoczesnych maszyn do produkcji czekolady przystąpił do produkcji czekolady pod nazwą „Hershey’s Bar”. Jak pokazała historia, czekolada ta wkrótce stała się flagowym produktem nowej marki i do dziś cieszy się ogromną popularnością, zarówno w USA, jak i na świecie. W ostatnich latach można ją nabyć również w Polsce – znajdziemy ją m.in. w ofercie firmy American Candy Shop.
Sekret czekolady Hershey’s
Hershey’s Bar to pierwsza w Stanach Zjednoczonych czekolada produkowana na masową skalę. Swoją popularność zawdzięcza unikatowemu smakowi, stanowiącego połączenie słodkości tradycyjnej mlecznej czekolady z delikatnymi kwaśnymi i pikantnymi nutami. Amerykanie tak bardzo przywykli do czekolady Hershey’s, że producenci spoza USA muszą specjalnie modyfikować skład swoich produktów przeznaczonych na rynek amerykański. Proces wytwarzania Hershey’s Bar stanowi ścisłą tajemnicę producenta, podejrzewa się jednak, że mleko wykorzystywane w produkcji poddawane jest częściowej lipolizie, która zapobiega jego dalszej fermentacji.
Nie tylko czekolada
Wśród produktów The Hershey Company bardzo dużą popularnością cieszą się Reese’s Peanut Butter Cups –babeczki z mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady, wypełnione nadzieniem z masła orzechowe. Portfolio marki obejmuje jednak również wiele innych, wspaniałych słodkości – nie tylko czekoladowych. Są to między innymi cukierki Jolly Rancher, lizaki Whirly Pop, ciągutki Milku Duds, czy miętówki Ice Breakers.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana