Czy w bistro można zjeść zdrowe domowe obiady?
Brak czasu na przygotowanie domowego obiadu czy nawet małego przyjęcia nie musi być powodem rezygnowania ze smacznych posiłków. Aktualna oferta gastronomiczna lokali jest tak szeroka, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednym z częściej odwiedzających punktów są bistra – niewielkie lokale gastronomiczne proponujące ciekawe dania dla dorosłych, jak i dzieci. Czy w ich ofercie znajdują się zdrowe, domowe obiady? Sprawdź!
Bistro a dania obiadowe
Ogrom obowiązków zawodowych i rodzinnych sprawia, że nie zawsze jest czas na samodzielne przygotowanie smacznego, domowego obiadu. Wiele osób zapomina również o podstawowym posiłku dnia – śniadaniu. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą punkty gastronomiczne, takie jak bistra. Ich oferta posiłków doskonale sprawdzi się zarówno w porze śniadaniowej, jak i obiadowej. Co więcej, domowe posiłki sprawdzą się nie tylko na wspólny obiad z rodziną – mogą też być ważnym elementem biznesowego lunchu czy posiłku po szkole.
To, co wyróżnia bistra w tym zakresie, to szeroki wybór rodzajów dań i z reguły niskie ceny. Wiele tego typu lokali, z uwagi na swoją wielkość, jest niezwykle „sympatycznych”, a w ich wnętrzu panuje ciepła i przyjemna atmosfera. Warto wspomnieć, że gwarantują nie tylko smaczne i zdrowe posiłki, ale też na bieżąco przygotowywane, a więc zawsze świeże.
Mnogość dań i z reguły przyjazne stawki sprawiają, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść wspólny obiad z rodziną lub kolację z partnerem bądź partnerką. Warto więc poszukać takiego lokalu w swojej okolicy i skorzystać z jego oferty – zarówno wówczas, gdy brak czasu na przygotowanie posiłku, jak również kiedy po prostu masz ochotę zjeść smacznego. Dania kuchni polskiej i europejskiej to zawsze dobry wybór!
Co króluje w domowych obiadach?
Polacy niezwykle często stawiają na mięsne posiłki obiadowe – są sycące i bardzo „konkretne”. Z tego też względu, w menu wielu bistr króluje tradycyjny kotlet schabowy.
Nic dziwnego. Jest on symbolem tradycyjnej kuchni polskiej – wyjaśnia ekspert z Bistro Lemoniada ze Zgierza. – Trzeba jednak wiedzieć, jak go przyrządzić, aby nie był suchy i miał doskonały smak – dodaje.
Może być on połączony z ziemniakami, kluskami czy frytkami i obowiązkowo z bukietem surówek. W bistrach serwujących dania polskie znajdują się również inne pozycje i rodzaje mięs. Charakterystyczne są także kotlet mielony, devolay czy polędwiczki drobiowe. Warto pamiętać, że wybór dać jest tak ogromny, że z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie – nawet osoby, które są niejadkami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana