Jak bezpiecznie rozmrażać ryby?
Ryby to dla wielu osób filar żywienia. Odpowiednio przygotowane są cennym źródłem białka oraz drogocennych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla utrzymania zdrowia. Bardzo często ryby nabywane są w formie zamrożonej lub mrożone w domu dla wydłużenia czasu ich przydatności do spożycia. Przed użyciem należy je rozmrozić – warto wiedzieć jak zrobić to poprawnie, by nie doprowadzić do zmarnowania produktu.
Powolne rozmrażanie w lodówce
Najprostszą metodą rozmrażania ryb jest powolne rozmrożenie ich w lodówce. Wystarczy po wyjęciu z zamrażalnika przełożyć je do naczynia, usunąć nadmiar lodu i wstawić do lodówki. Panująca w lodówce temperatura kilku stopni powyżej 0 sprawi, że ryba nie ulegnie gwałtownemu rozmrożeniu, które mogłoby zaszkodzić strukturze mięsa. Należy jednak liczyć się z tym, że rozmrażanie w ten sposób trwa – w zależności od rozmiaru porcji od kilku do kilkunastu godzin.
Rozmrażanie w wodzie
Inną, szybszą metodą jest rozmrożenie ryby w wodzie o temperaturze pokojowej. Wystarczy umieścić produkt w naczyniu, np. misce lub brytfance i zalać wodą. Można również wybrać mleko – wtedy ryba nabierze delikatnego, kremowego smaku.
Rozmrażanie pod kranem
Jeśli kawałki ryby są niewielkie, można je rozmrozić pod strumieniem bieżącej wody. Należy jednak uważać, by nie była ona zbyt ciepła na początku, należy zwiększać jej temperaturę stopniowo i przerwać rozmrażanie, gdy woda stanie się letnia. Dlaczego nie powinno się używać wody gorącej? Ponieważ pod jej wpływem może dojść do ścinania białek w tkankach – tak rozmrożona ryba będzie się bardzo rozpadać. Ponadto metoda ta prowadzi do dużego zużycia wody.
Rozmrażanie w piekarniku
Szybką ale wymagającą uwagi metodą jest rozmrażanie w piekarniku lub mikrofali. Jeśli urządzenie nie ma funkcji defrost, należy ustawić jego temperaturę na około 70 stopni i rozmrażać rybę aż do roztopienia wierzchniej warstwy lodu. Potem można zwiększyć nieco temperaturę, uważają jednak by nie była zbyt wysoka, ponieważ może to prowadzić do ścinania białek.
Rozmrażanie na skalę przemysłową
Mrożone ryby często są surowcem dostarczanym zakładom produkującym żywność. Nie rozmraża się ich wspomnianymi metodami, lecz przy użyciu urządzenia nazywanego defrosterem – ich producentem jest m.in. firma Eco-Constructions. Defroster ma postać tunelu, do którego wprowadzany jest blok surowca, gdzie jest on natryskiwany wodą o temperaturze około 21-23 stopni. Taka metoda pozwala rozmrażać nawet do 1000 kilogramów ryb w ciągu zaledwie godziny!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana