Artykuł sponsorowany

Jak powstaje szynka serrano z kością?

Jak powstaje szynka serrano z kością?

Szynka serrano to hiszpański przysmak słynny na całym świecie. Doskonale krucha, długodojrzewająca wędlina wyróżnia się wybornym smakiem idealnym do serwowania solo, jak w kompozycji innych produktów kuchni hiszpańskiej i nie tylko. Serrano powstaje według tradycyjnej receptury, a przebieg poszczególnych procesów ściśle określają normy europejskie czuwające nad tym, by jakość wyrobu była jak najlepsza. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, jak powstaje serrano – najpopularniejsza szynka hiszpańska.

Przygotowanie udźca

Serrano wytwarza się z udźca wieprzowego pobieranego z tylnych nóg. Mięso pochodzi z hodowli, które wykazują dokumenty na temat żywienia odpowiednią paszą i zbożem. Przepisy ustanowione przez Unię Europejską w 1992 roku w zakresie systemu monitorowania i certyfikowania najważniejszych produktów rolno-spożywczych krajów członkowskich UE wskazują również wymagania dotyczące wagi oraz minimalnego okresu hodowli i tuczu przed ubojem. Do producentów szynki serrano trafia gotowy już udziec, który przed rozpoczęciem procesów solenia przechodzi kontrolę potwierdzającą jego zgodność z normami. Przepisy ustalone przez Ministerstwo Rolnictwa wskazują, że waga udźca wraz z krwią powinna wynosić od 9,2 do 9,5 kg, a jego temperatura nie więcej niż 3 stopnie Celsjusza, natomiast grubość tłuszczu nie powinna przekraczać 0,8 cm.

Proces solenia mięsa

Mięso, które zostanie zatwierdzone przez dział kontroli, kieruje się do sali solenia. Producenci łączą w odpowiednich proporcjach różne rodzaje soli, którymi obsypują mięso ze wszystkich stron. Etap ten ma na celu doprowadzenie do zakonserwowania, do czego dochodzi w wyniku odwodnienia przez filtrację soli w głąb mięsa. Konserwacja sprawia, że udziec zyskuje różowe zabarwienie i wyjątkowy smak. Jak podkreśla sklep hiszpański Corrida, to jednak dopiero początek procesu przygotowywania szynki serrano. Zasolenie mięsa trwa około 2 tygodnie. Na ten czas mięso układane jest jedno na drugim w sali zapewniającej odpowiednie warunki. Na bieżąco kontrolowana jest temperatura, która powinna wynosić pomiędzy 0 a 4 stopnie Celsjusza, a także wilgotność powietrza na poziomie około 80%.

Suszenie i dojrzewanie szynki serrano

Po zakończeniu procesu solenia szynki są myte i szczotkowane w celu usunięcia pozostałości soli na ich powierzchni. Aby uzyskać jednolitą słoność całej szynki, wiesza się ją na około 40 dni w sali o warunkach podobnych do tych, w które panują podczas solenia. Następnie przewiesza się je do sali suszenia i dojrzewania, gdzie pozostają na około 100 dni. Pomieszczenie musi być wentylowane, a jego temperatura regulowana w zakresie od 6 do 34 stopni Celsjusza w zależności od etapu suszenia. Czas trwania procesu uzależniony jest od wielu czynników. Monitorowanie na bieżąco stanu szynki pozwala doskonale ocenić jej jakość i gotowość do przewieszenia do piwnicy, gdzie będzie dojrzewać, uzyskując warunki jakościowe idealne do sprzedaży.

Certyfikaty potwierdzające jakość szynki serrano

Szynki, których proces produkcji przeprowadzono zgodnie z regulacjami prawnymi otrzymują certyfikat ETC i inne oznaczenia potwierdzające wysoką jakość wyrobu. Tylko wtedy szynka może nazywać się serrano. Mimo jasnych zasad procesu produkcji szynki serrano mogą różnić się smakiem i aromatem, a to wszystko ze względu na rodzaj zastosowanych przypraw, klimat, w jakim mięso dojrzewa oraz czas tego procesu. Wśród najbardziej cenionych wyróżnia się Jamon de Teruel produkowaną na prowincji o tej samej nazwie, położonej powyżej 800 m n.p.m., a także Jamon de Seron wytwarzaną w regionie górzystym Almerii.

Szynki serrano otrzymują certyfikat IGP, który reguluje okres i proces suszenia. Otrzymanie certyfikatu wiąże się z nadaniem szynce jednej z trzech określeń – bodega, reserva i gran reseva. Bodega oznacza, że szynka dojrzewała przez 9 do 12 miesięcy. Wyroby Reserva były poddawane temu procesowi przez 12 do 14 miesięcy, a Gran reserva ponad 14 miesięcy. Te ostatnie oceniane są jako szynki o najlepszej jakości i doskonałych walorach smakowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.