Jak przebiega proces kapsułkowania suplementów?
Produkcja suplementów to długi i skomplikowany proces, na który składa się wiele czynności związanych z ustalaniem składu preparatu czy testowaniem produktu. Jednym z końcowych etapów jest kapsułkowanie. Jakie półprodukty wykorzystuje się do wykonania kapsułki i jak technicznie otrzymuje się taką postać suplementu diety? Wyjaśniamy w artykule.
Jak przebiega proces produkcji suplementów diety?
Pierwszym etapem wytwarzania suplementów diety są spotkania ze zleceniodawcą, na których określa się cele i szczegóły dotyczące nowego wyrobu. To konieczne do tego, aby ustalić zastosowanie suplementu, skład czy wygląd opakowania. Dalsze działania obejmują wyznaczenie dziennej dawki, sporządzenie zasad przyjmowania preparatu, a następnie – przeprowadzenie prób i testów produktu. Ostatnią czynnością jest produkcja i konfekcjonowanie towaru. Usługę kontraktowej produkcji suplementów diety w Polsce oferuje firma DDB.
Przeczytaj również: Znaczenie minerałów w suplementacji. Najważniejsze minerały i ich formy
Z czego wykonuje się kapsułki?
Kapsułki składają się z otoczki oraz wypełnienia (substancji czynnej preparatu). Ta pierwsza wytwarzana jest najczęściej z żelatyny wołowej, wieprzowej lub rybiej, czasami z ich mieszanek. Otoczka może być też produkowana ze skrobi lub polimerów organicznych. W zależności od typu produktu oraz zastosowanych półproduktów, kapsułki przybierają różne kształty, rozmiary, a nawet kolory. Podobnie jak tabletki, kapsułki żelatynowe są powlekane w celu ułatwienia połykania, zwiększenia odporności i trwałości. Kapsułki dzielimy na twarde i miękkie. Twarde składają się z dwóch części, miękkie zaś mają grubszą, jednoczęściową otoczkę. Preparaty w takiej postaci łatwiej się wchłaniają i zapewniają precyzyjne, bezpieczne dawkowanie.
Przeczytaj również: Suplementacja to nie moda, suplementacja to rozwijająca się dziedzina nauki
Jak wykonuje się kapsułkowanie?
Najważniejszą czynnością tego procesu jest dokładne odmierzenie substancji czynnej oraz dobór rozmiaru otoczki do objętości wypełnienia. Należy podkreślić, że nie uwzględnia się wagi składników, tylko właśnie ich objętość. Kapsułkowanie odbywa się z reguły w specjalnych urządzeniach, zwanych kapsułkarkami. Procedura ta może być również wykonywana ręcznie przez farmaceutów. Korzystają oni z urządzeń, takich jak precyzyjne wagi jubilerskie oraz narzędzia laboratoryjne, np. cylindry. Przed zamknięciem otoczki, każda kapsułka musi zostać starannie wypoziomowana, a po umieszczeniu w niej składników – zawartość należy dokładnie ubić. Dopiero wtedy można przystąpić do zamknięcia kapsułek i na koniec – umieszczenia ich w pojemnikach.
Przeczytaj również: Rodzaje, różnice i przeznaczenie odżywek dla sportowców
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana