Artykuł sponsorowany

Jak radzić sobie z celiakią?

Jak radzić sobie z celiakią?

Celiakia zaliczana jest do chorób układu pokarmowego. Występuje ona zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Według szacunkowych danych cierpi na nią około 400 000 osób w naszym kraju. Pomimo tego dla wielu osób zdiagnozowanie celiakii brzmi jak wyrok skazujący na nie spożywanie ulubionych pokarmów do końca życia. Jednak dieta bez glutenu również może być smaczna, a spożywane na niej posiłki mogą sprawiać przyjemność.

Objawy i diagnozowanie celiakii

Celiakia może rozwijać się w organizmie stopniowo lub zaatakować ostro, w najmniej spodziewanym momencie. Zdiagnozowanie tej choroby jest trudne, gdyż do jej objawów zaliczyć można wiele czynników, które nie zawsze mogą być spowodowane jej występowaniem. Wśród nich wyróżnia się bowiem:

  • problemy skórne,
  • zaparcia i wzdęcia
  • biegunkę
  • astmę,
  • reumatoidalne zapalenie stawów, 
  • otyłość, 
  • chroniczne zmęczenie, 
  • bezpłodność. 

Dlatego też przy występowaniu tych objawów, warto przed podjęciem ich leczenia wykonać testy kliniczne identyfikujące markery genetyczne celiakii oraz przeciwciała przeciw glutaminazie, które pozwolą połączyć lub wykluczyć występowanie powyższych objawów z alergią na gluten. 

Jakie produkty są dozwolone dla osób uczulonych na gluten? 

Co jednak zrobić kiedy określany jako jeden z najskuteczniejszych testów na nietolerancje pokarmowe FOOD DETECTIVE, wskaże alergię na gluten? W takiej sytuacji najważniejsze jest jak najszybsze wyeliminowanie tego składnika z codziennej diety, co dla wielu osób wydaje się niemożliwe. Gluten występuje bowiem w pieczywie, słodyczach i wszelkiego rodzaju przekąskach, które wykonywane są z pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Na szczęście współcześnie w łatwy sposób można znaleźć w sklepach wiele zamienników klasycznych produktów w wersjach bez glutenu, oznaczanych symbolem przekreślonego kłosa. Natomiast w przypadku mąki do przygotowywania samodzielnych wypieków wystarczy połączyć te naturalne, bezglutenowe w odpowiednich proporcjach, które pozwolą bez najmniejszego problemu ugotować naleśniki, bułki, a nawet ciasta i pizzę w wersji dopasowanej do potrzeb osób cierpiących na celiakię. Proporcje te to: 

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej, 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej, 
  • 3 szklanki skrobi kukurydzianej.

Posiadając w kuchni tak przygotowaną mieszankę mąk, można bez problemu gotować swoje ulubione mączne potrawy bez obaw o ich niekorzystny wpływ na zdrowie. 

Jak układać zdrową i zbilansowaną dietę bezglutenową? 

Jednak produkty mączne to nie wszystko, aby dieta osób chorujących na celiakię była zdrowia i bilansowana należy zadbać w niej o wiele innych składników, które wspomagają odbudowę uszkodzonych przez gluten kosmków jelitowych oraz pozwalają odpowiednio odżywić organizm cierpiący z powodu choroby na wiele niedoborów. To właśnie o nie zapytaliśmy specjalistę z Centrum Terapii Naturalnych LALIMED.

W pełnowartościowej diecie osób cierpiących na celiakię nie powinno zabraknąć węglowodanów, które można dostarczyć do organizmu, spożywając między innymi kaszę gryczaną, niełuskany ryż, amarantus czy też kaszę kukurydzianą. Ich ziarna są bogate w składniki odżywcze i witaminy, pozwalające odżywić organizm. Warto także uzupełnić je o rośliny strączkowe zarówno w wersji suchej pod postacią białej, jak i czerwonej fasoli lub ciecierzycy, a także w świeżej formie. Nie można również zapominać o codziennej porcji warzyw i owoców, które można przyjmować w formie sałatek lub soków i koktajli. 

Celiakia pomimo tego, że zmusza osoby cierpiące na nią do wykluczenia pewnej grupy produktów z codziennej diety, nie oznacza jednak drastycznej zmiany nawyków żywieniowych. Chorując na nią, można bowiem wciąż przyjmować dotychczasowe posiłki, przygotowywane jednak z użyciem mąk bezglutenowych, które można zakupić w sklepach lub przygotować samodzielnie, według podanych w artykule proporcji. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.