Jak wybrać dobry piec piekarniczy?
Piec to podstawowe wyposażenie każdego piekarni, cukierni czy pizzerii – bez niego produkcji po prostu stoi. Wybór piec nie jest jednak prostą sprawą, należy brać pod uwagę wiele różnych czynników.
Cena
Rzeczą, która w pierwszej kolejności przykuje naszą uwagę kiedy będziemy wybierać piec do własnego przedsiębiorstwa, jest z pewnością cena. W większości przypadków jest ona dość dobrym odzwierciedleniem faktycznej wartości produktu – uzależniona jest między innymi od kosztów materiałów, jakości technologii produkcji, funkcjonalności urządzenia oraz jego żywotności. Niemniej jednak powinniśmy zachować pewien dystans wobec kwot widniejących obok oferty produktu. Piec nie musi bowiem być najlepszy – przede wszystkim powinien on odpowiadać zapotrzebowaniu naszego przedsiębiorstwa. Nieopłacalne jest kupowanie najdroższego dostępnego na rynku modelu, przeznaczonego do obsługi dużej piekarni, jeśli nasza firma dopiero się rozwija i nie jest w stanie w pełni wykorzystać potencjału urządzenia. Z drugiej strony możemy być niemal pewni, że wybór pieca z najniższej półki cenowej będzie złą inwestycją, urządzenia takie charakteryzują się bowiem stosunkowo krótką żywotnością, są awaryjne, a koszty ich eksploatacji mogą okazać się dużo większej, niż w przypadku innych modeli. Oszczędności poczynione na ich kupnie mogą się okazać bardzo pozorne.
Parametry pieca
Kolejną kwestią są szczegółowe parametry pieca, między innymi jego moc i powierzchnia wypiekowa czy wymiary zewnętrzne. Wszystkie one powinny być skorelowane z charakterystyką naszego przedsiębiorstwa. Przykładowo raczej unikamy kupna urządzeń o dużych wymiarach, jeśli nie jesteśmy w stanie zapewnić im odpowiedniej ilości miejsca – taki wybór może negatywnie wpłynąć na efektywność pracy w zakładzie. Początkujące przedsiębiorstwa szczególnie powinny zwrócić uwagę na moc pieca, bowiem związana jest ona z kosztami eksploatacji urządzenia. Tutaj wracamy znowu do kwestii ceny – tani piec o wysokiej mocy, generujący duże wydatki jest bardzo złym wyborem, jeśli zależy nam na efektywnym rozwijaniu działalności.
Marka i renoma dostawcy
Wybierając piec piekarniczy – niezależnie od tego czy nowe, czy może pochodzące z rynku wtórnego – warto zwrócić się o pomoc do renomowanych dostawców, takich jak firma Guz Technika Piekarnicza. Zyskujemy w ten sposób gwarancję nie tylko wysokiej jakości produktów pochodzących od najlepszych marek na rynku, ale również profesjonalnej pomocy w wyborze urządzeń odpowiadających naszym potrzebom oraz w ewentualnych sytuacjach awaryjnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana