Jak wybrać salę na organizację wesela dla kilkuset gości?
Wyprawienie przyjęcia weselnego dla kilkuset gości to ogromne wyzwanie dla pary młodej, a jednak takie wesele z rozmachem jest marzeniem wielu osób. Jedną z najważniejszych kwestii jest znalezienie odpowiedniej sali weselnej do organizacji tak dużego przyjęcia. Na co zatem zwracać uwagę przy jej wyborze, by wszyscy goście bawili się szampańsko? Przygotowaliśmy garść cennych wskazówek.
Kluczowa kwestia – wielkość sali
Najważniejszą cechą sali weselnej na duże przyjęcie jest oczywiście jej wielkość. Musi bowiem pomieścić nie tylko stoły i krzesła odpowiadające planowanej liczbie uczestników wesela, ale także zapewnić odpowiednio obszerny parkiet, by można było swobodnie tańczyć i przemieszczać się pomiędzy stołami. Przyjmuje się, że na jedną osobę powinien przypadać jeden metr kwadratowy powierzchni – łatwo zatem policzyć, że sala na 200 gości powinna mieć około 200 mkw.
Wesela na kilkaset osób to zawsze duże wydarzenia i spore wyzwanie dla obsługi lokalu. W naszej restauracji zdarzały się już wesela na ponad 300 osób, a nawet więcej – wówczas łączymy obie nasze sale tak, by wszyscy goście czuli się komfortowo. Lokal na duże wesele musi zapewniać nie tylko odpowiednią przestrzeń, ale również dobrą wentylację i klimatyzację, by mimo dużej liczby osób na sali nie panowała duchota – podkreśla pracownik lokalu na imprezy Szkiełka w Łowiczu.
Kuchnia i zaplecze techniczne dużej sali weselnej
Poza wystarczająco dużym metrażem sala weselna musi dysponować odpowiednim zapleczem. Z jednej strony będzie to doskonale wyposażona, duża kuchnia, która może serwować posiłki dla kilkuset osób jednocześnie. Z drugiej – obszerny parking mieszczący ponad sto samochodów, kilka toalet, dodatkowe pomieszczenia, w których można zorganizować szatnię czy kącik do spokojnego wypoczynku. Plusem będzie ładnie zaaranżowany przestronny taras lub ogródek, na który można wyjść bezpośrednio z sali.
Ważnym atutem sali weselnej, na jaki koniecznie trzeba zwrócić uwagę, jest profesjonalna obsługa. Kucharze, kelnerzy i menadżer powinni być doświadczeni, życzliwie nastawieni i sprawnie wykonywać swoje obowiązki, dając parze młodej i gościom poczucie, że są pod dobrą opieką – również w razie awaryjnych sytuacji, które przy dużej liczbie uczestników wesela zdarzają się częściej. Przed wyborem sali warto ustalić, ile osób będzie zatrudnionych do obsługi gości i upewnić się, że nie będzie to pierwsza taka impreza, przy jakiej pracują. Wszystko to pozwoli nowożeńcom poczuć się bezpiecznie i zyskać pewność, że przyjęcie będzie udane.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana