Jak wygląda proces suszenia grzybów?
Suszenie to jedna z naturalnych metod pozwalających na przechowywanie produktów spożywczych. Jest stosowana do owoców, warzyw, mięs czy grzybów. Tradycyjna konserwacja jedzenia polega na odparowywaniu wody. Dzięki temu produkty spożywcze są naturalnie zakonserwowane i można je bezpiecznie przechowywać przez dłuższy czas. Dowiedz się, jakie są metody suszenia grzybów.
Dlaczego warto suszyć grzyby?
Niektóre osoby nie mogą się doczekać pierwszych dni jesieni i nowego sezonu grzybobrania. Choć niektóre smaczne gatunki grzybów pojawiają się już wcześniej, to właśnie we wrześniu i październiku las najobficiej obradza w grzyby. Jednak dobre zbiory to tylko połowa sukcesu, gdyż trzeba odpowiednio zakonserwować zebrane prawdziwki, podgrzybki i borowiki. Można to zrobić przez:
- zrobienie przetworów,
- mrożenie,
- suszenie.
Świeżych grzybów nie wolno przechowywać zbyt długo w lodówce. Należy wiedzieć, że mają one dużą zawartość wody i po zebraniu zaczynają bardzo szybko gnić. Suszenie grzybów pozwala na przechowywanie ich na dłużej, a przy tym doskonale zachowuje smak naturalnego produktu. Osoby, które nie mają szczęścia w grzybobraniu, mogą nabyć suszone grzyby u dostawców, takich jak firma Jampol.
Jakie są metody suszenia grzybów?
Wiele potraw kuchni polskiej nie smakowałoby tak samo bez dodatku grzybów. Dlatego tak popularne jest suszenie tych produktów spożywczych. Przed suszeniem najpierw trzeba oczyścić grzyby i przygotować. Dopiero potem można wykorzystać jedną z metod suszenia grzybów:
- na słońcu
To tradycyjny sposób, znany ludzkości od wielu wieków. W tym celu stosuje się stelaż lub siatkę do suszenia grzybów wyłożoną papierem. Warto jednak pamiętać, że przy deszczowej pogodzie niestety nie będzie możliwe skorzystanie z tej metody.
- elektryczne
Wykorzystanie elektrycznej suszarki do grzybów zapewnia równomierne i szybkie efekty. Wystarczy wyłożyć wcześniej przygotowane grzyby na tace urządzenia i ustawić parametry. Następnie wydmuchiwane ciepłe powietrze odparuje wodę z produktów. W zależności od mocy urządzenia już po kilku godzinach suszenie będzie zakończone.
- w piekarniku
To kolejny ze sposobów na przedłużenie właściwości spożywczych grzybów. Warto pamiętać, że suszenie w piekarniku powinno odbywać się przy niskiej temperaturze, w innym wypadku może dojść do przypalenia grzybów.
To tylko kilka metod na to, aby cieszyć się suszonymi grzybami. Warto wzbogacać swoją dietę tymi produktami, gdyż zawierają witaminy B2, B3 i B5, a do tego mają mało kalorii, więc będą idealne dla osób na diecie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana