Jak wygląda uprawa pieczarek w Polsce?
Pieczarki to grzyby, które są ważnym elementem wielu dań. Pojawiają się jako obowiązkowy dodatek do pizzy czy zapiekanek, ale często są również faszerowane innymi składnikami lub nadziewane na patyczki do szaszłyków i grillowane. Uprawa takich grzybów powinna przebiegać w określony sposób. Jak dokładnie wygląda ten proces? Zobacz, jakie rozwiązania wykorzystuje się w przemysłowej uprawie pieczarek.
Przygotowanie podłoża do uprawy pieczarek
Obecnie na rynku pojawiają się różne maszyny i inne rozwiązania, które pozwalają jeszcze bardziej usprawnić proces produkcji pieczarek. Dokładny przebieg takiego procesu zależy od wybranej przetwórni, jednak na ogół wszystko bazuje na odpowiednim podłożu. Jest to słoma, pomiot drobiowy, obornik koński, reagips lub fosfogips. Takie składniki należy właściwie przygotować pod uprawę pieczarek. Łączenie z grzybnią następuje znacznie później.
Podłoże należy poddać obróbce w odpowiedniej temperaturze, najczęściej w granicach 48-85°C. Konieczne jest doprowadzenie do wystąpienia procesów fermentacyjnych i pasteryzacji. Mieszanka musi zostać również odpowiednio namoczona i napowietrzona. Dopiero później całość można połączyć z grzybnią pieczarki. Od tego momentu może zacząć się właściwa uprawa tych grzybów. Podłoże pod pieczarki znajdziesz w takich miejscach, jak przetwórnia owoców i warzyw Lomania w Kościanie. To jeden z najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość plonów z danej uprawy.
Jak uprawia się pieczarki?
Odpowiednio przygotowane podłoże jest przewożone w konkretne miejsca na terenie uprawy za pomocą specjalnych maszyn. W takich miejscach znajdują się też systemy odpowiedzialne za utrzymanie właściwej temperatury i wilgotności powietrza. Pieczarki uprawia się w kilku cyklach przez cały rok. Konieczne jest zadbanie o odpowiednie dawkowanie wody. Następnie następuje zawiązywanie owocników, w trakcie którego należy stopniowo obniżać temperaturę.
Gdy pieczarki urosną, da się je zbierać. Zużyte podłoże może być następnie wykorzystane jako nawóz. Po zebraniu wszystkich grzybów konieczne jest zdezynfekowanie hali, dzięki czemu można uchronić nowe produkty przed chorobami. Następnie cały proces się powtarza. Przemysłowa uprawa pieczarek bazuje na wykorzystaniu wielu urządzeń, które zwiększają jej efektywność. Pozwalają one na stworzenie optymalnych warunków do wzrostu, co w przypadku tego gatunku grzyba jest niezwykle istotne. To właśnie dzięki nim w ciągu roku można przeprowadzić nawet do 8 cyklów wzrostu pieczarek. W nieklimatyzowanych pomieszczeniach są to jedynie dwa rzuty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana