Artykuł sponsorowany

Jakie walory odżywcze ma marchew pastewna?

Jakie walory odżywcze ma marchew pastewna?

Marchew pastewna to odmiana marchwi siewnej pochodząca od marchwi dzikiej. Jest popularną rośliną pastewną. Jej odmiany różnią się między sobą kształtem, długością, wielkością oraz wybarwieniem korzenia. Pasza z marchwi pastewnej – zarówno z jej korzeni, jak i naci – polecana jest wszystkim hodowcom zwierząt. Wynika to z jej bogatych walorów odżywczych.

Wartościowa roślina pastewna

Marchew pastewna należy do najbardziej zasobnych w składniki odżywcze roślin uprawianych w celach paszowych. Jest przeznaczana głównie do produkcji paszy dla młodych zwierząt. Skarmia się nią także bydło, drób i króliki. Marchew pastewna, której nasiona dostępne są między innymi w sklepie Małopolskiej Hodowli Roślin, zawiera znaczne ilości białka, skrobi oraz cukru. Poza tym jest bogata w związki azotowe oraz witaminy z grup A, B i C. Marchew pastewna jest również zasobna w karotenoidy, będące prekursorami witaminy A, które są odpowiedzialne za charakterystyczną barwę jej korzenia. Najcenniejszym z nich jest dobrze znany beta-karoten – marchew pastewna zawiera go więcej niż marchew uprawiana w warzywniku.

Znaczenie beta-karotenu w żywieniu bydła

Dieta bogata w beta-karoten ma pozytywny wpływ na zdrowie krów. Po pierwsze, oddziałuje w korzystny sposób na zdolności reprodukcyjne bydła. Wpływa na szybszą inwolucję macicy, lepszą owulację oraz znacznie wyższy wskaźnik skuteczności zapłodnień. U krów karmionych paszą o odpowiedniej zawartości beta-karotenu zaobserwowano zmniejszenie przypadków zamieralności zarodków oraz liczby cyst jajnikowych. Ponadto beta-karoten wpływa na regularność rui i odpowiednią długość faz cyklu rozrodczego, niwelując występowanie cichych rui.

Po drugie, beta-karoten wykazuje właściwości antyoksydacyjne. W okresie okołoporodowym u krów mlecznych występuje nasilenie procesów anabolicznych i katabolicznych, które mogą powodować osłabienie organizmu i jego odporności oraz wzmożoną produkcję wolnych rodników. Antyoksydanty, takie jak beta-karoten zawarty w marchwi pastewnej, pomagają bronić organizm przed tymi związkami, co pozwala uchronić krowy przed występowaniem stresu oksydacyjnego. Co więcej, antyoksydanty podawane w postaci pasz przechodzą do produktów wytwarzanych przez zwierzęta, podnosząc wartość odżywczą mięsa i mleka.

Po trzecie, beta-karoten ma działanie immunostymulujące. Wpływa na zwiększoną produkcję limfocytów, monocytów oraz komórek NK (atakują one komórki nowotworowe i komórki zainfekowane wirusami), które odpowiadają za bezpośrednią aktywność immunologiczną. Powoduje także poprawę komunikacji międzykomórkowej, co przekłada się na zwiększoną skuteczność obrony przed chorobami i infekcjami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.