Konserwacja, użytkowanie i pielęgnacja kamiennych blatów i stołów
Kamienne blaty i stoły mogą być idealnym uzupełnieniem wnętrza salonu, kuchni lub pokoju gościnnego. Umożliwiają wykończenie pomieszczeń w elegancki, niepowtarzalny sposób. Szeroki wybór wzorów i kolorów sprawia, że pasują zarówno do tradycyjnych, jak i nowoczesnych mieszkań. Materiały używane do produkcji blatów, a więc granit lub marmur, właściwie użytkowane są odporne na zniszczenia i działanie niekorzystnych czynników. Do utrzymania czystości, połysku i gładkiej powierzchni konieczna jest konserwacja i pielęgnacja wyrobów z kamienia. Jedynie regularna likwidacja nieczystości pozwoli zachować satysfakcjonujący efekt wizualny przez długi okres czasu. Jakie działania należy wykonać, aby zachować walory estetyczne i praktyczne blatów oraz stołów kamiennych?
Poprawna pielęgnacja i eksploatacja wyrobów z kamienia
Jednym z najważniejszych działań pielęgnacyjnych jest możliwie jak najszybsze usuwanie pojawiających się plam. Natychmiastowe pozbycie się nieczystości zapobiega wnikaniu szkodliwych substancji pod powierzchnię blatu. Należy pamiętać, że kamień charakteryzuje się wysoką porowatością, co decyduje o szybkim wchłanianiu materii. Oprócz tego, przy użytkowaniu stołu kuchennego należy unikać gwałtownego przesuwania ostrych, ciężkich przedmiotów, które mogą pozostawić na nim trwały ślad. Jakie środki warto wykorzystać do czyszczenia?
Jak tłumaczy specjalista z firmy UNISTONE – RIVA zajmującej się sprzedażą, montażem i obróbką wyrobów kamiennych:
W przypadku niewielkich plam do umycia blatu wystarczy zwilżona wodą ściereczka. Natomiast w razie konieczności dokładnego wyczyszczenia powierzchni należy użyć odpowiednich detergentów. Środki chemiczne nie mogą zawierać wysokiego poziomu pH. Dlaczego? Skoncentrowane substancje mogą powodować powstawanie wżerów, odbarwień oraz utratę połysku. Z tego powodu istotne jest wcześniejsze sprawdzenie składu produktu i wybranie nietoksycznego, bezpiecznego środka.
W jaki sposób zakonserwować kamienny stół lub blat?
Najczęściej stosowanym i najskuteczniejszym sposobem konserwacji wyrobów kamiennych jest proces impregnacji. Jego głównym celem jest utworzenie na powierzchni warstwy ochronnej zwiększającej odporność na działanie szkodliwych czynników. Do impregnacji należy użyć specjalistycznych środków. Przy wyborze produktu warto skorzystać z porady fachowca.
Impregnacja wyrobów kamiennych niesie wiele korzyści. Przede wszystkim, spowalnia procesy niszczenia powierzchni. Oprócz tego ułatwia utrzymanie czystości blatu lub stołu kamiennego. Konserwacja ulepsza również walory wizualne. Powierzchnia blatu zachowuje połysk i estetyczny wygląd. Staje się także zdecydowanie mocniejsza.
Zalety właściwego użytkowania wyrobów kamiennych
Poprawna pielęgnacja, konserwacja i użytkowanie wydłuża czas eksploatacji blatów kamiennych. Właściwie dobrane środki chemiczne uodparniają powierzchnie na działanie niekorzystnych czynników. Dzięki temu blaty i stoły przez długi czas zachowują swoją wartość.
W utrzymaniu czystości pomaga również użycie wysokiej klasy materiałów produkcyjnych. Blaty najlepiej wykonać z granitu lub marmuru. Granit jest twardą skałą, charakteryzującą się odpornością na plamy, działanie czynników chemicznych oraz zadrapania ostrymi przedmiotami. Odpowiednio zakonserwowany marmur także jest trwałym i wytrzymałym surowcem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana