Na czym polegają systemy zarządzania bezpieczeństwem opakowań?
Produkty żywnościowe w dużej mierze łączą się zazwyczaj z opakowaniami. Te z kolei wykonane mogą być z różnych materiałów. Firmy pragnące zapewnić swoich konsumentów o tym, że bezpieczeństwo kupowanych przez nich produktów jest na najwyższym poziomie, powinny wdrożyć m.in. tzw. globalne standardy BRCGS w zakresie opakowań oraz system FSSC 22000. Co warto o nich wiedzieć?
Norma BRC Global Standard for Packaging
Zarówno norma BRCGS Packaging Materials wydanie 6, jak i FSSC 22000v.5.1 odnoszą się do wielu zagadnień z tematyki bezpieczeństwa wyrobu opakowań i szeroko pojętej higieny. Globalne standardy zostały opracowane po to, aby firmy mogły zapewnić swoich konsumentów o tym, że przykładają do tych kwestii dużą uwagę. Są to standardy uznane przez GFSI.
Pierwsza norma – BRCGS Packaging Materials wydanie 6, opracowana przez BRC Trading Ltd to szczegółowy opis wytycznych, którymi powinni kierować się firmy produkujące opakowania. Wytyczne te odnoszą się do zapewniania bezpieczeństwa oraz najwyżej jakości. Producenci opakowań mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności. Wymagania, jakie wynikają z normy BRCGS Packaging Materials odnoszą się między innymi do wprowadzania w przedsiębiorstwie systemu zarządzania zagrożeniami oraz ryzykiem oraz posiadania dokumentacji w tym zakresie. Wymusza także nadzorowanie standardów w zakładzie produkcyjnym, ale również samych produktów, osób pracujących w zakładzie i wszelkich procesów firmowych. Zarówno standardy BRCGS Packaging Materials , jak i system FSC 22000 można poznać, korzystając z akredytowanych szkoleń z tej tematyki, które przeprowadza między innymi firma Lemco Partnet Magdalena Ledwoń - BRC Szkolenia.
System FSSC 22000 v.5.1
Wymagania, jakie znajdziemy w normie FSSC 22000 v. 5.1 dotyczą opakowań, które w pośredni oraz bezpośredni sposób mają kontakt z produktami żywnościowymi. Opracowane normy mówią dokładnie o wymaganiach technicznych, które pozwalają przedsiębiorstwom wdrożyć system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania te dotyczą zwracania uwagi na największą jakość i staranność podczas różnych etapów – produkcji opakowań, ale również podczas pakowania czy konfekcjonowania oraz sprzedaży. Norma FSSC 22000 mówi o interaktywnej komunikacji – inaczej mówiąc – o obiegu informacyjnym, który gwarantuje szybką i skuteczną identyfikację zagrożeń. Znajdziemy tam także Dobre Praktyki Produkcyjne, które w sposób jeszcze bardziej szczegółowy opisuje inna norma dotycząca stricte opakowań ( ISO/TS 22002-4). System FSSC 22000 odnosi się także do 7 zasad HACCP.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana