Podstawowe zboża w Polsce
Dzięki żyznym glebom Polska od wieków jest jednym z największych eksporterów zbóż. To one pozwoliły zbudować gospodarczą potęgę Rzeczpospolitej w „złotym wieku” i one do dziś stanową jeden z filarów polskiego rolnictwa. Poznaj podstawowe gatunki zbóż uprawianych w Polsce. Jakich warunków potrzebują i jakie mają zastosowania? Oto: pszenica, żyto, jęczmień i owies!
Pszenica – najbardziej wszechstronne ze zbóż
Pszenica jest zbożem uprawianym na ogromną skalę. Jej ziarna mają wysoką wartość odżywczą, jeśli tylko zapewni się roślinie dobre warunki do wzrostu. Z pszenicy powstaje większość pieczywa stanowiącego podstawę typowej polskiej diety, a także kasze, płatki i liczne typy mąki. Ta ostatnia jest też popularnym dodatkiem w niezliczonych produktach. Pszenica jest uprawiana nie tylko dla ludzi, ale też dla zwierząt hodowlanych.
W Polsce uprawia się pszenicę zarówno jarą, jak i ozimą. Jej łany są gotowe zbiorów w sierpniu – mówi przedstawiciel producenta nasion zbóż, firmy AgroNas.
Żyto – pożywne i odporne
Nasiona żyta, w odróżnieniu od pszenicy, radzą sobie nawet na trudnych glebach, w tym piaszczystych. Pozwala dobrze zagospodarować najsłabsze grunty. Ziarno tej rośliny nadaje się zarówno do wypieków, do produkcji spożywczej, jak i na paszę.
W Polsce uprawia się ozime odmiany żyta. Roślina ta jest odporna na niskie temperatury, za to łatwo ulega wichurom, deszczom i gradowi, stąd częsty widok leżących na ziemi kłosów. Wysokie źdźbła (żyto przewyższa pszenicę nawet o metr!) stanowią doskonałą podściółkę do obór i chlewów.
Jęczmień – na kaszę, paszę i piwo
Jęczmień ma charakterystyczne „wąsate” kłosy. Tak naprawdę ta wydłużona włosowata część ziarna jęczmienia nazywana jest ością (żyto również ją posiada, choć nie tak imponującą).
Ziarna jęczmienia służą głównie do produkcji kasz o różnej grubości w zależności od łamania ziarna. Zboże to jest też podstawą przemysłu browarnianego, bo to właśnie słód jęczmienny jest głównym składnikiem piwa.
Jęczmień jest odpowiedni na przeciętne gleby. Można go więc uprawiać na gruntach mniej żyznych niż te odpowiednie dla pszenicy, ale też na lepszych niż te przeznaczone pod żyto. Występuje w odmianach ozimych oraz jarych.
Owies – podstawa zdrowej diety nie tylko dla ludzi
Owies wiedzie prym wśród zbóż przeznaczonych na pasze. Ludzie jedzą owies zazwyczaj w postaci płatków, które są skarbnicą błonnika i składników mineralnych. Warto wprowadzić owies do swojej codziennej diety!
Jeśli chodzi o wymagania glebowe, owies potrzebuje gruntów żyznych i dobrze nawodnionych. Jego kłosy różnią się wyglądem od trzech wyżej przedstawionych zbóż. Wąskie wydłużone ziarna nie tworzą zwartego kłosa, lecz opadające wiechy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana