W czym przechowywać warzywa i owoce?
Odpowiednie przechowywanie żywności przedłuża jej świeżość i przydatność do spożycia. Nie inaczej jest z warzywami i owocami, które w zależności od gatunku, wymagają innych warunków. Dlatego w dzisiejszym artykule przyjrzymy się najczęściej kupowanym w Polsce warzywom i owocom, ich potrzebom odnośnie przechowywania oraz rozwiązaniom, dzięki którym mogą być przechowywane prawidłowo i efektownie.
Jak przechowywać owoce?
Wiele owoców, w szczególności egzotycznych wymaga suchego i ciepłego miejsca do przechowywania, dlatego z powodzeniem można je ułożyć w koszu drucianym, który zostanie ustawiony na meblach kuchennych, stole czy półce. Wśród tych owoców znajduje się przede wszystkim awokado, ananas, mango i banany. Jak wyjaśnia sklep z artykułami do domu Prolida, przechowywanie ich w lodówce nie przedłuży żywotności, a wręcz przeciwnie, może sprawić, że szybciej zmienią kolor i strukturę. Podobnie jabłka i gruszki, które świeżość zachowują w przewiewnych koszykach.
Cytrusy z kolei są bardzo odporne na zróżnicowane warunki, dlatego można je przechowywać zarówno w koszach, jak i w pojemnikach wkładanych do lodówki. Aby jeszcze bardziej przedłużyć ich przydatność do spożycia, można zastosować specjalne zamykane pojemniki. Dzięki nim nawet przekrojony owoc będzie dłużej świeży.
Owoce delikatne, takie jak jagody, truskawki czy poziomki wymagają przechowywania w lodówce bez mycia i obierania ich z szypułek. Folie i szczelne pojemniki też nie są odpowiednie dla tego rodzaju owoców. Najlepiej wykorzystać pojemniki otwarte, do których z dużą delikatnością wsypie się owoce na dno wyłożone ręcznikiem papierowym.
Jak przechowywać warzywa – w lodówce czy w koszu?
I w przypadku warzyw duże znaczenie ma jego rodzaj. Marchew i włoszczyzna najlepiej przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu. Jeśli jednak nie dysponujesz spiżarką ani piwnicą, przewiewne kosze na owoce i warzywa będą wystarczające. Ziemniaki również wymagają miejsca zaciemnionego, ponieważ światło przyspiesza powstawanie pędów. Warto zorganizować miejsce choćby w szafce pod zlewem. Jeśli nie masz miejsca, w którym możesz postawić kosz na ziemniaki, rozważ przywieszenie go wewnątrz.
Warzywa zielone, takie jak sałata czy brokuły wymagają miejsca chłodnego, dlatego najlepszym miejscem na ich przechowywanie jest lodówka. Ciekawostka – warzywa zielone szybciej stają się żółte, jeśli przechowywane są w pobliżu papryki, gruszek, pomidorów i bananów.
Cebula i czosnek mogą być przechowywane w koszu lub pojemniku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana