Artykuł sponsorowany

Warzywa owocowe - charakterystyka

Warzywa owocowe - charakterystyka

Warzywa są cenionym składnikiem codziennej diety. Można jeść różne ich części – pędy, łodygi, korzenie, owoce, kwiatostany i liście. Są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz mikroelementy. Cechują się nieznaczną zawartością tłuszczów. Wiele z nich jest bogatym źródłem białka, a także związków bakterio- i grzybobójczych. Są spożywane na surowo, ugotowane, smażone, duszone i pieczone. Dowiedz się, jakie warzywa określa się mianem owocowych!

Cechy charakterystyczne warzyw owocowych

Warzywa owocowe lubią słońce i ciepło. Najlepiej rosną w szklarniach i cieplarniach ogrodowych. Należy je chronić przed chłodem i deszczem. Są cenione za bogaty smak oraz wartości odżywcze. Należą do nich:

Przeczytaj również: Przetwory warzywne idealne do przekąsek

  • pomidory - malinowy, cherry, śliwkowy, żółty, czarny,

  • bakłażany,

  • cukinia,

  • dynia – zwyczajna, ozdobna, piżmowa, hokkaido, muskat,

  • ogórki – szklarniowe, gruntowe,

  • papryka - czerwona, żółta, zielona, piri piri, Carolina Reaper, chilli, Trinidad Scorpion, habanero, jalapeño, Ramiro.

Hurtownie owoców w Gdańsku wskazują na konieczność komponowania codziennych posiłków z wykorzystaniem warzyw owocowych.

Korzyści płynące ze spożywania warzyw owocowych

  • Pomidory zawierają przede wszystkim likopen, a więc organiczny związek z grupy antyoksydantów. Może on wspierać eliminację wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu. Jak wskazują specjaliści firmy Golden Friuts, zawarte w tych warzywach składniki mogą wspierać profilaktykę zawałów serca, a także prawidłową przemianę materii.

    Przeczytaj również: Do czego można wykorzystać gotowe warzywa krojone?

  • Bakłażan zawiera magnez, potas, witaminy C, K i z grupy B. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, soli mineralnych i glukozy.

  • Cukinia jest niskokalorycznym warzywem i o niskim indeksie glikemicznym. Z tego powodu jest chętnie wybierana przez osoby zmagające się z insulinoodpornością oraz cukrzycą. Jest zaliczana do warzyw ekologicznych, które nie kumulują metali ciężkich i azotanów.

  • Dynia dostarcza wielu witamin i minerałów. Zawiera dużą ilość beta-karotenu, dzięki któremu wspiera przy stanach zapalnych. Pół szklanki puree z dyni zawiera optymalną porcję witaminy A dla osoby dorosłej.

  • Ogórki również są cennym składnikiem odżywczym. Dzięki zawartej w nich kukurbitacynie mogą być elementem diety antynowotworowej. Są również wybierane przez diabetyków.

  • Papryka dostarcza organizmowi dużych ilości witaminy C. Jest niskokaloryczna, zawiera wiele witamin, minerałów i substancji odżywczych.

Każde z opisanych powyżej warzyw owocowych to cenny składnik, który warto włączyć do codziennego jadłospisu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.