Właściwości i zastosowanie kotłów warzelnych
Kocioł warzelny jest profesjonalnym urządzeniem stosowanym w przemyśle mięsnym i gastronomicznym. W zależności od miejsca wykorzystania może służyć do produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich, w tym do wytapiania tłuszczy, albo do przygotowania płynnych potraw. Przyjrzyjmy się bliżej możliwościom kotłów warzelnych.
Specyficzna budowa oraz wiele możliwości wyboru zasilania kotłów warzelnych sprawia, że śmiało możemy nazwać je urządzeniami wielofunkcyjnymi, zdolnymi do pracy w rozmaitych warunkach i z różnymi produktami – mówi specjalista z firmy JUGEMA. Jak skonstruowany jest kocioł i jaka zasada rządzi jego działaniem?
Konstrukcja kotła warzelnego
Najważniejszym elementem kotła jest komora warzelna czyli zbiornik, w którym odbywa się obróbka termiczna jedzenia. Mamy tu na myśli zarówno gotowanie potraw na dużą skalę, jak i przygotowanie produktów w zakładach przetwórstwa mięsnego, np. parzenie wędlin. Pojemność komory warzelnej kotła może sięgać kilkuset litrów. Podgrzewanie zbiornika odbywa się za pośrednictwem czynnika grzewczego, który zamknięty jest między dwoma płaszczami komory. W charakterze czynnika grzewczego wykorzystuje się olej, podgrzewany za pomocą grzałek elektrycznych, wężownic z parą lub wymienników rozgrzewanych gazem i palnikami. W zależności od miejsca i sposobu wykorzystania kotła warzelnego można wybierać spośród wersji wyposażonych w rozmaite dodatkowe akcesoria. W zakładach mięsnych przydatnym rozwiązaniem jest mechanizm hydraulicznego rozładunku, zaś w kuchniach dużych restauracji z pewnością sprawdzą się kotły warzelne z mieszadłem. Kotły warzelne wykonuje się ze stali nierdzewnej, co zapewnia wysoką higienę pracy z pożywieniem. Jednocześnie, ze względu na szybkie nagrzewanie się stali, dla zachowania bezpieczeństwa w otoczeniu kotła warzelnego, konieczne jest wykańczanie zbiornika oraz pokrywy izolacją.Zastosowanie kotłów warzelnych
Kotły warzelne są wykorzystywane nie tylko do obróbki produktów w przemyśle mięsnym, ale również innych segmentach przemysłu spożywczego. Np. przy gotowaniu warzyw. Wysokiej jakości kotły warzelne posiadają elektroniczne sterowniki, które pozwalają w łatwy sposób i precyzyjnie nastawiać temperaturę, z jaką oddziałujemy na dane produkty. Dzięki wbudowanym w urządzenia mikroprocesorom możliwe jest dokładne nastawienie czasu przygotowania potrawy. Szukając profesjonalnych urządzeń dla przemysłu spożywczego warto zwracać uwagę na ofertę polskich producentów, którzy swoim klientom proponują towary najwyższej jakości w przystępnych cenach.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana