Artykuł sponsorowany

W czym przechowywać owoce i warzywa?

W czym przechowywać owoce i warzywa?

Zapewne wielu z nas, słysząc o przechowywaniu owoców i warzyw, pomyśli o lodówce i zamrażaniu. Ale nie wszystkie owoce i warzywa lubią przechowywanie w niskich temperaturach. Nie lubią też dużych wahań temperatury czy wilgotności. Ważne są również opakowania, w których się je przechowuje i materiały, z których są wykonane. Dobrze sprawdzają się w tej roli kartonowe pudła i skrzynki.

Nie wszystkie warzywa i owoce lubią to samo

Odpowiednio przechowywane warzywa i owoce dłużej zachowują świeżość, jędrność oraz wszystkie swoje cenne właściwości i wartości odżywcze. Choć może nie wszyscy o tym wiedzą, nie każde warzywo czy owoc powinno się przechowywać w lodówce. Przede wszystkim owoce pochodzące z południowych krajów źle znoszą niskie temperatury. Należą do nich m.in. banany i cytrusy. Jeśli mowa o warzywach, to w lodówce nie trzymamy tych, które zawierają dużo wody: ogórków, pomidorów i cukinii. Z tego samego powodu do dłuższego przechowywania bardziej nadają się warzywa i owoce zbierane jesienią ­– letnie mają w sobie za dużo wody. Skoro już wiemy czego nie robić, dowiedzmy się jak i przede wszystkim w czym przechowywać owoce i warzywa.

W domach z… kartonu?

Tak naprawdę nie ma jednego sprawdzonego sposobu na przechowywanie owoców i warzyw. Warunki magazynowania zależą, miedzy innymi, od stopnia ich dojrzałości. Ogólne zasady, które warto wcielić w życie dla dobrego przechowywania, to przede wszystkim ograniczenie dostępu (nadmiaru) światła. Unikajmy też szczelnych pojemników z tworzyw sztucznych i folii, zapewnijmy owocom i warzywom stały dostęp powietrza. Ciepłolubne owoce i warzywa, zwłaszcza wspomniane powyżej cytrusy, możemy wyeksponować w ładnych koszach i przewiewnych pojemnikach i użyć jako ozdobę blatu kuchni czy stołu. Raczej nie zrobimy tak z ziemniakami i batatami. Te przechowujmy w zaciemnionych i chłodnych miejscach. Źle przechowywane ziemniaki będą kiełkować, a takie nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają szkodliwą, powodującą zatrucia toksynę – solaninę. W przechowywaniu ziemniaków, ale też innych warzyw i owoców świetnie sprawdzą się kartonowe skrzynki. Są lżejsze od skrzynek drewnianych, a przy tym bardzo wytrzymałe. Jak mówi przedstawiciel Wytwórni Opakowań Kartonowych z Barłożni obok Wolsztyna:

Skrzynki na owoce i warzywa mogą być sklejane lub składane. Do ich produkcji używa się trzy- lub pięciowarstwowej tektury falistej. Są solidne i sprawdzą się w różnych warunkach. Również kartonowe składane pudła i tace mogą służyć jako skrzynki na owoce i warzywa. Są to produkty niedrogie i ekologiczne.

W pudełkach możemy przechowywać zapas pomidorów, ogórków, cukinii. Przykryte lnianą ściereczką i ustawione w piwnicy lub w najchłodniejszym dostępnym pomieszczeniu, przetrwają nawet do kilku tygodni, pod warunkiem, że będziemy do nich zaglądać i eliminować te, które zaczną się nadpsuwać. Kartonowe opakowania wykonane z kilku warstw tektury zabezpieczają warzywa i owoce przed uszkodzeniami. Z tego względu są również polecane do transportu i sprzedaży warzyw i owoców na szerszą skalę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.