Czym się różni szpadel od łopaty?

Łopata zwana szuflą jest narzędziem, które służy do nabierania i przenoszenia materiałów sypkich. Szpadel natomiast jest rodzajem łopaty, która dzięki swojemu specyficznemu kształtowi nadaje się do kopania. Krawędzie szpadla mają łukowaty kształt, a jego zakończenie ma prosty lub szpiczasty kształt. By ułatwić kopanie i rozdrabnianie zbitych grud, krawędzie obok styliska są zagięte, tak by móc wpychać szpadel w ziemię stopą.

szpadel

Rodzaje szpadli

Zanim na świecie rozwinęło się rzemiosło metalurgiczne, szpadle wykonywane były z drewna. Obecnie produkowane są z metalu, głównie hartowanej stali. Mogą mieć drewniane lub metalowe trzony. Najpopularniejsze są szpadle ogrodowe, które posiadają długie stylisko. Są na tyle szerokie, by możliwe było swobodne ustawienie na nim stopy. Trzon zakończony jest w kształcie litery T lub rączką w formie ucha, w którym można umieścić dłoń. Różne rodzaje szpadli możemy zobaczyć na stronie polskiego producenta, Zakładu Metalowego Włodzimierza Walkiewicza z Końskiego. Znajdziemy tam między innymi szpadle wzmocnione z utwardzonym trzonem metalowym, szpadle z hartowanym trzonem czy szpadle z hartowaną tuleją na trzonie drewnianym.

Łopaty metalowe

Łopaty metalowe wykorzystywane są głównie do prac budowlanych, ogrodowych i załadunkowych. Służą do przenoszenia piasku, gruzu, ziemi, węgla, drobnego kruszywa i innych materiałów sypkich. Większość producentów dzieli łopaty stalowe ze względu na kształt na piaskowe, węglowe, omawiane wcześniej szpadle oraz saperki. Łopaty piaskowe, zwane piaskówkami, służą do nabierania materiałów sypkich, które nie dają mocnego oporu. Łopaty węglowe, zwane szuflami, są szersze i mają wygięte krawędzie boczne, tak by węgiel nie spadał z czerpaka. Saperkę natomiast możemy porównać do drobnego szpadla, który ma krotki trzonek. Łopaty produkuje się nie tylko ze stali, ale także z aluminium. Są to zazwyczaj łopaty do odgarniania śniegu.

Łopaty niemetalowe

Łopaty produkuje się także z plastiku i drewna. Łopaty drewniane są rzadkością, ponieważ wykorzystywane są już tylko w piekarnictwie. Za pomocą drewnianych łopat piekarz może bezpiecznie umieszczać przygotowane produkty w piecu, w którym panuje wysoka temperatura. Łopatą nazywa się także narzędzie, którym umieszcza się w piecu pizzę, choć wygląda ono nieco inaczej niż łopata piekarnicza. Łopaty plastikowe są zwykle szerokie i lekkie, w większości wykorzystywane do odśnieżania i odgarniania śniegu. Mogą być również wykorzystywane do przerzucania sypkich produktów spożywczych takich jak zboże i mąka, o ile mają odpowiednią wytrzymałość.