Bag in Box - system pakowania produktów
System pakowania produktów Bag in box pierwotnie wiązał się głównie z przemysłem chemicznym, obecnie najszerzej wykorzystywany jest w celu przechowywania produktów spożywczych płynnych i półpłynnych. Opakowania typu bag in box pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno – w latach 90’tych. Obecnie w dbałości o świeżość produktu i ekologię stosuje się aseptyczny system pakowania.
Czym jest Bag in box?
Bag in box to dosłownie „worek w pudełku”. Odpowiednio przygotowane, wielowarstwowe worki wykonuje się tylko z materiałów nie wchodzących w reakcje z produktem. Dzięki ograniczeniu dostępu powietrza do wnętrza worka możemy cieszyć się naszym np. pysznym sokiem owocowym dłużej, niż sokiem ze zwykłego opakowania. Szczelność zapewnia świeżość produktów. Dodatkowo sam sposób pakowania pozwala producentom na tworzenie wyrobów nie zawierających zbędnych konserwantów. Pudełko, czyli opakowanie wierzchnie służy do ochrony worka i – co ważne dla osób dbających o środowisko – nadaje się do wielokrotnego użytku. Karton chroni produkty przed uszkodzeniem już na etapie transportu i na sklepowych półkach, co jest istotne z punktu widzenia producentów. Dzięki bag in box nie tracimy pieniędzy - recykling również jest tańszy.Bag in box – zastosowanie
Bag in box wykorzystuje się do przechowywania soków warzywnych i owocowych, alkoholi różnego rodzaju, wyrobów z mleka, mas jajecznych, olejów, chemii gospodarczej, chemii rolniczej, smarów i olejów w przemyśle motoryzacyjnym, koncentratów, klejów, oraz wody pitnej i farmaceutyków. Aseptyczny system pakowania znajduje również zastosowanie przy produktach wysokiej jakości przez wzgląd na ich „dalsze losy”, datę ważności i korzystną cenę. Kupując pakowany w ten sposób jogurt wiemy, że płacimy za smaczną przekąskę, nie za „plastik” i substancje konserwujące. Zewnętrzne opakowanie worka to np. kartonowe pudełko, skrzynka, mini-beczułka, lub kontener. Istotna jest sama folia – najlepiej, by wykonano ją bez użycia toksycznych dodatków oraz, by już na etapie produkcji wszystko przebiegało prawidłowo, w warunkach higienicznych i przy użyciu specjalistycznego sprzętu – pakowarek i rozlewaczek. Materiałami dopuszczonymi do kontaktu z produktem (zwłaszcza spożywczymi) powinny być stal i tytan. Bag in box sprawdza się w sytuacjach ekstremalnych, jak klęski żywiołowe, powodzie, awarie systemów wodociągowych, skażenia wód gruntowych. Wszędzie tam, gdzie zwykłe opakowania i butelki będą zajmować miejsce bez gwarancji utrzymania jakości przechowywanego produktu – wybór technologii bag in box będzie zdecydowanie lepszy.Jak są pakowane Bag in Box?
Pakowanie odbywa się za pomocą specjalnych pakowarek aseptycznych produkowanych również w Polsce np. przez firmę BAG in BOX. Takie pakowarki zbudowane są ze stali oraz teflonu (elementy mające bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi). Maszyna przez specjalne dysze tłoczy produkt do worka, a po zakończonym dozowaniu wtryskuje parę, która przepycha do worka resztki produktu pozostałe w maszynie.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana