Catering na imprezach okolicznościowych  

Imprezy okolicznościowe takie jak chrzciny, urodziny, komunie oraz innego rodzaju uroczystości potrzebują wyjątkowej oprawy. Coraz częściej organizatorzy decydują się na catering, dzięki któremu otrzymują gotowe i smaczne potrawy, a sami mogą zająć się pozostałymi kwestiami organizacyjnymi bądź już podczas wydarzenia, spędzaniem czasu z najbliższymi bez obaw o menu. Czemu konkretnie warto zdecydować się na catering na imprezy okolicznościowe?

Catering na imprezy okolicznościowe – korzyści

Przygotowanie potraw na kilkunastoosobową imprezę okolicznościową przyprawia niektórych o zawrót głowy. Nic dziwnego – kosztuje to wiele pracy, wysiłku oraz umiejętności. Nie oznacza to jednak, że bez tego pracochłonnego procesu nie można zorganizować wydarzenia w domu. Aby obowiązki takie jak zakupy, sporządzenie menu i gotowanie nie były kłopotliwe, warto zdecydować się na catering. Jest to bardzo popularne rozwiązanie, które umożliwia wybór dań, dopasowany ściśle do preferencji gości (wiele firm umożliwia np. wybór menu dla dzieci, wegańskiego lub dla alergików). Kolejną korzyścią jest to, że każda z przygotowanych potraw z pewnością zachwyci przepysznym smakiem. Ponadto, decydując się na catering na imprezy okolicznościowe organizatorzy mogą bez przeszkód zająć się spędzaniem czasu z gośćmi, a nie np. zamartwianiem, czy wszystko jest dobre, ciepłe itd. Dlatego też takie rozwiązanie to gwarancja oszczędności czasu, który można spożytkować z gośćmi na komunii, chrzcinach lub innej imprezie okolicznościowej.

Jak wybrać firmę cateringową?

Na rynku funkcjonuje obecnie wiele firm cateringowych, dlatego też przed wyborem konkretnego usługodawcy, warto zapoznać z opiniami.

Profesjonalne firmy liczą się z opinią klienta, gdyż zależy im na jego zadowoleniu. Dlatego też wiele z nich przed wykonaniem usługi, a także po niej, prosi o informacje zwrotne, które pomagają udoskonalić to, co w danej sytuacji nie wyszło oraz pielęgnować zalety – podkreśla specjalista z firmy „Usługi cateringowe Iwona” z Sosnowca.

Warto także zdecydować się na catering, który posiada bogatą ofertę, a wśród niej różnorakie menu, także z sezonowymi potrawami oraz dania przygotowane na życzenie (np. wegetariańskie lub dla kobiet w ciąży). Należy także pamiętać, że liczy się nie tylko smak potraw, ale także sposób podania – warto zatem poprosić o zdjęcia wcześniejszych realizacji. Ponadto, przed podjęciem współpracy, warto także podać liczbę osób, które mają skorzystać z cateringu – nie wszystkie firmy przyjmują zamówienia np. na znaczną ilość uczestników imprezy.  

śr. ocena 5 / głosów 5