Artykuł sponsorowany

Charakterystyka kurczaków z chowu tradycyjnego

Charakterystyka kurczaków z chowu tradycyjnego

W różnorodnych dietach panują niepodzielnie dania z kurczaka. I nie ma się czemu dziwić – jest to tanie i bogate w wartości odżywcze mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Rzecz w tym, aby kurczak, którego kupujemy, nie był faszerowany antybiotykami i genetycznie modyfikowaną żywnością, ponieważ może się to skończyć źle dla naszego zdrowia. Najwyższą jakość zapewnia kurczak z chowu tradycyjnego, który jest bohaterem naszego artykułu.

Ciemna strona chowu drobiu

Obecna świadomość konsumentów pozwala im na dokładniejsze sprawdzanie składu i pochodzenia kupowanych produktów spożywczych przed zakupem. Duży wpływ na nasze zdrowie ma bowiem miejsce oraz sposób chowu zwierząt, a nawet rodzaj paszy, którą są karmione. Nierzadko intensywny chów drobiu jest równoznaczny z faszerowaniem zwierząt antybiotykami w celu szybszego wzrostu. Niestety, poprzez zwierzęta antybiotyki trafiają również do naszego organizmu, co wywołuje antybiotykooporność, zaburzającą florę bakteryjną i prowadząca do chorób autoimmunologicznych – reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy i otyłości.

Zdrowsze i mniej otłuszczone

Kurczaki z chowu tradycyjnego są hodowane zgodnie z dobrą praktyką hodowlaną – bezstresowo, w rodzinnych fermach na terenach o nieskażonym środowisku. Są karmione wyłącznie paszą roślinną, w której skład wchodzą głównie zboża i słonecznik, który zapewnia witaminy oraz mikroelementy niezbędne do prawidłowego rozwoju. Taki sposób karmienia wyklucza wszelkie modyfikowane genetycznie organizmy roślinne, czyli GMO. Okres hodowli jest dłuższy w przypadku tradycyjnego chowu i wynosi on 56 dni (w przypadku chowu tradycyjnego – 32), jednakże dzięki temu kurczaki mają regularne umięśnienie, są mniej otłuszczone, a ich skórka jest cieńsza. Mimo wyższej ceny warto świadomie wybierać kurczaki z chowu tradycyjnego w trosce o swoje zdrowie.

Odżywcze i mało kaloryczne

Spożywanie drobiu dostarcza naszemu organizmowi spore ilości białka, witamin z grupy B, a także minerałów: magnezu, cynku, selenu, potasu i fosforu. Wartość odżywcza jest wysoka, ponieważ wymienionych składników organizm nie produkuje samodzielnie, a są istotne dla właściwego funkcjonowania.
Ponadto, mięso z kurczaka z chowu tradycyjnego ma niską zawartość kaloryczną – informuje właściciel firmy Res-Drob, która jest nie tylko sprawdzonym centrum dystrybucji drobiu, ale i nowoczesnym zakładem przetwórstwa drobiowego. – Należy jednak pamiętać, że większość tłuszczów jest zawarta w skórce, dlatego ze względów dietetycznych lepiej jest ją usunąć przed przygotowaniem potrawy. W takim przypadku 100 g piersi z kurczaka będzie miało ok. 100 kcal, co jest ponad dwukrotnie mniejszą wartością w porównaniu do wieprzowiny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.