Co to jest ekologiczna żywność?
W niemal każdym supermarkecie i bardzo wielu mniejszych sklepach znaleźć można działy lub półki, na których stoją towary oznaczone etykietą „eko”. Coraz więcej osób decyduje się na nie, choć właściwie niewielu wie, czym ekologiczna żywność jest w rzeczywistości i czym różni się od zwykłych produktów spożywczych.
Cechy żywności ekologicznej
Żywność ekologiczna to taka, która wytwarzana jest w zgodzie z przepisami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej o ekologicznym rolnictwie i hodowli zwierząt. Przepisy te dotyczą między innymi dopuszczalnych w produkcji nawozów, standardy uprawy ziemi oraz chowu bydła, trzody i drobiu. Żywność ekologiczna to zatem produkty, które:
- Zostały wyprodukowane bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. W rolnictwie ekologicznym dopuszczalne są wyłącznie nawozy naturalne takie jak obornik, kompost.
- Pochodzą od zwierząt hodowlanych karmionych paszami z własnego, ekologicznej uprawy lub zakupionymi paszami ekologicznymi o dopuszczalnej domieszce pasz konwencjonalnych.
- Nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów ani środków smakowych i zapachowych.
Jak rozpoznać produkty ekologiczne?
Produkty pochodzące z gospodarstw ekologicznych oznaczone są za pomocą specyficznego, zielonego logo „Rolnictwo Ekologiczne”, na którym widnieje liść o krawędziach ułożonych z dwunastu gwiazdek. Oznaczenie to mogą na swojej żywności umieszczać wyłącznie producenci, którzy pomyślnie przeszli kontrole jakości produkcji i uzyskali odpowiednie certyfikaty. Na etykiecie produktu poza logo znajdują się również takie informacje jak nazwa i adres producenta, znak identyfikacyjny partii towaru, nazwa i numer jednostki certyfikującej, której podlega producent. Logo pozwala rozpoznać produkty wytwarzane metodami ekologicznymi, choć nie jest ono obowiązkowe – producent posiadający odpowiednie certyfikaty może, lecz nie musi umieszczać go na etykiecie.
Żywność eko a zdrowa żywność
Powszechną praktyką jest tworzenie osobnych działów na „zdrową żywność” oraz opatrywanie takimi etykietkami samych produktów. Bardzo często pojęcie „zdrowej żywności” utożsamiane jest właśnie z żywnością ekologiczną – nie jest to do końca słuszne skojarzenie. Żywność ekologiczna to żywność certyfikowana, wytwarzana zgodnie z określonymi procedurami, podczas gdy zwrot zdrowa żywność to przede wszystkim zabieg marketingowy, mający na celu skłonienie klientów do sięgania po określone produkty. De facto każdy produkt, który zostaje dopuszczony do sprzedaży jest bezpieczny dla zdrowia (a zatem nie może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia osoby, która go spożywa) – takie są obowiązuje w naszym prawie przepisy odnośnie produkcji żywności.
Firma Artoria to importer specjalizujący się w dostarczaniu polskim klientom wysokiej jakości ekologicznych produktów z Francji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana