Na czym polega transport chłodniczy?

Niektóre produkty nie mogą być przewożone w dowolny sposób, niektóre z nich są bardzo wrażliwe na warunki otoczenia. Pod tym względem najbardziej wymagające są składniki do produkcji żywności oraz już gotowe artykuły spożywcze, które – jeśli będą przewożone w nieodpowiedni sposób – szybko zaczną się psuć. To z kolei ma kolosalne znaczenie z punktu widzenia ostatecznego nabywcy danego produktu. Dlatego właśnie jedną z głównych, niezwykle istotnych usług w branży transportowej, jest transport chłodniczy.

Charakterystyka transportu chłodniczego

Transport chłodniczy to jedna ze specjalistycznych form transportu, polegająca na przewożeniu ładunków w warunkach odpowiednio niskiej temperatury. Stosuje się ją przede wszystkim do transportu produktów takich jak artykuły spożywcze oraz surowce do ich wytworzenia:

  • Nabiał – jogurty, sery, masła
  • Mięso i produkty garmażeryjne, ryby
  • Mrożonki
  • Warzywa i owoce
  • Mrożone pieczywo, gotowe do odmrożenia w sklepie

Transport chłodniczy wykorzystywany jest również w transporcie leków. Poza temperaturą bardzo ważne jest zachowanie również prawidłowej dla danego rodzaju produktów wilgotności powietrza wewnątrz pojazdu transportu, a także przewożenie ze sobą wyłącznie takich produktów, które nie wejdą ze sobą w żadnej szkodliwe reakcje (np. owoce nie czy nabiał nie powinny być przewożone wraz z mięsem)

 Czym wykonywany jest transport chłodniczy?

Do transportu chłodniczego niezbędne są specjalne pojazdy, czyli chłodnie. Tych możemy wyróżnić kilka rodzajów.

Bardzo popularne są w ostatnich czasach chłodnie typu dopplestock, charakteryzujące się tym, że umożliwiają umieszczenie ładunku na dwóch poziomach dzięki regulowanej podłodze – wyjaśnia przedstawiciel firmy transportowej Transmaster Rozwiązanie to pozwala na bardziej ekonomiczne wykorzystanie dostępnej przestrzeni i załadowanie większych ilości towaru bez nadmiernego obciążania produktów znajdujących się na dole.

Inny wariant chłodni dzielonej, to chłodnia z grodzią. Gródź pozwala całkowicie odizolować od siebie dwie części komory chłodniczej, pozwalając na utrzymywanie w nich różnych temperatur – dzięki temu możliwe staje się transportowanie produktów o różnych wymaganiach. Jeszcze innym wariantem chłodni są izotermy – ich cechą charakterystyczną jest brak urządzeń chłodniczych. Stała temperatura na czas transportu utrzymywana jest dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów izolacyjnych.

Znaczenie transportu chłodniczego

Skuteczny transport chłodniczy ma ogromne znaczenie zarówno dla producentów, jak i konsumentów. Wszelkie nieprawidłowości w przewozie towarów mogą bowiem odbić się na ich jakości – przewożona w nieodpowiednich warunkach żywność psuje się, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, a ponadto traci swoją wartość rynkową. Dlatego istotne jest nie tylko wykorzystywanie w transporcie odpowiednich, specjalistycznych pojazdów, ale również bardzo dokładne planowanie całej operacji.