Artykuł sponsorowany

Jakie produkty wytwarza się z mleka?

Jakie produkty wytwarza się z mleka?

Nabiał to grupa produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, bez których trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek dietę. W jej skład wchodzą przede wszystkim jajka oraz liczne produkty mleczne.

Dlaczego warto spożywać mleko i produkty mleczne?

Mleko krowie z uwagi na wysoką zawartość wszystkich składników odżywczych, dużą przyswajalność oraz dostępność stanowi jeden z najbardziej wartościowych artykułów spożywczych. W jego skład wchodzi około 250 składników, a do najważniejszych z nich należą:
  • białka, które są pełnowartościowe, zawierające aminokwasy egzogenne niezbędne dla człowieka a jednocześnie stanowią podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są m.in. (mięśnie, narządy, gruczoły, skóra, włosy).
  • tłuszcze - stanowiące źródło energii oraz składnik błon komórkowych
  • wapń - niezbędny budulec silnych kości i zębów, wspomaga pracę układu nerwowego, reguluje pracę mięśni.
  • Witamina B2 - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno centralnego jak i obwodowego układu nerwowego, a także systemu immunologicznego człowieka.
  • Witamina D - wspomaga proces budowy kości, reguluje i zwiększa stopień przyswajalności wapnia i fosforu, co zapobiega demineralizacji kości.
Mleko, podobnie jak wszystkie wytwarzane z niego produkty spożywcze charakteryzują się dość niską kalorycznością (szklanka mleka to około 120 kalorii).  Wysoka zawartość białka i innych składników odżywczych oraz mały wpływ na rozwój tkanki tłuszczowej sprawia, że mleko i jego pochodne powinno być spożywane zwłaszcza przez dzieci i młodzież w fazie rozwoju, osoby na diecie odchudzającej i aktywnie uprawiające sport. Warto pamiętać, by zaopatrywać się w nabiał u sprawdzonych producentów, np. w ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Jej produkty znajdziemy w niedawno uruchomionym sklepie internetowym.

Produkty wytwarzane z mleka

Istnieje szeroka gama produktów wytwarzanych z mleka, gdzie każda z nich ma swoje liczne odmiany i gatunki. Do najpopularniejszych z nich należą:

Sery twarogowe

Jedna z najliczniejszych grup produktów mlecznych. W zależności od metod otrzymywania dzieli się je na 2 grupy: kwasowe (krajanka, klinki) i kwasowo- podpuszczkowe. Z uwagi na zawartość tłuszczu dzieli się je dodatkowo na: śmietankowe, pełnotłuste, tłuste, półtłuste i chude. Twaróg stanowi ważne źródło pełnowartościowego i łatwostrawnego białka oraz aminokwasów (lizyny), która korzystnie wpływa na układ nerwowy, eliminuje zmęczenie oraz zapobiega miażdżycy.

Sery podpuszczkowe

Stanowią jedną z najważniejszych grup przetworów mlecznych. Na świecie wyróżnia się  ponad 4000 rodzajów sera, które można klasyfikować według następujących kryteriów: rodzaj użytego mleka, zawartość wody, tłuszczu, techniki obróbki skrzepu, sposobu dojrzewania itd.  Są produktem żywnościowym zawierającym prawie wszystkie niezbędne dla organizmu składniki. Należą do nich: białka przede wszystkim wysoka zawartość kazeiny, która odgrywa niezbędną rolę w procesach oddechowych tkanek i odżywianiu komórek. Wapń – niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego oraz nerwowego. Witaminy (A,D,E,K) – niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Sery o bogatym bukiecie smakowym są wykorzystywane nie tylko jako składnik śniadań i wielu potraw (np. pizzy czy past), ale również jako aromatyczne przekąski, podawane między innymi do wina.

Śmietanka

Jest produktem mlecznym, otrzymywanym poprzez odwirowanie mleka surowego, stanowiąca półprodukt do produkcji takich artykułów jak: śmietana, masło czy lody.

Śmietana ukwaszona

Stanowi podstawowy składnik wielu dań, podobnie jak jogurt. Uzyskiwana jest ze śmietanki, która została poddana procesowi fermentacji mlekowej przy użyciu odpowiednich kultur bakteryjnych – w wyniku, której produkt zostaje ukwaszony i nabiera odpowiednich cech smakowo-zapachowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.