Kiedy warto wynająć chłodnię?
Nasi przodkowie, gdy chcieli przedłużyć trwałość żywności, umieszczali produkty w piwnicach i obkładali je lodem bądź śniegiem. W dzisiejszych czasach dysponujemy w domach lodówkami, a gdy potrzebujemy przechowywać żywność na większą skalę – chłodniami. Są niezbędne, jeśli chcemy prowadzić działalność w branży przetwórstwa czy handlu żywnością. Kiedy warto zainwestować we własną chłodnię, a kiedy bardziej się opłaca ją wynająć?
Jeśli jesteśmy świeżo upieczonymi przedsiębiorcami, każde działanie i wydatek trzeba dokładnie przemyśleć. Nie warto liczyć na szczęście, „a nuż się produkty nie zepsują”, ryzykować straty bądź obniżenie jakości towaru z powodu niewłaściwego przechowywania. Poza tym, obowiązują normy i przepisy dotyczące właściwego składowania produktów przeznaczonych do spożycia. Posiadanie własnej chłodni wiąże się z wysokimi kosztami – wynajmowaniem odpowiedniego lokalu, zainwestowaniem w lodówki, agregaty chłodnicze, szafy chłodnicze i inne niezbędne sprzęty. Trzeba też zatrudnić, przeszkolić, a później nadzorować pracę personelu.Często lepszym rozwiązaniem okazuje się wynajem chłodni –od firmy, która dysponuje magazynami pełniącymi rolę profesjonalnych chłodni składowych - doradza specjalista ze Spółki Operis, działającej prężnie na Śląsku.
Dlaczego warto wynająć chłodnię składową?
To dobre rozwiązanie dla początkujących firm, które mogą w ten sposób sprawdzić, jak będą funkcjonować na rynku i czy mają szanse na uzyskanie dochodu, który pozwoli firmie prężnie działać. Wynajem jest też korzystny dla przedsiębiorców, którzy potrzebują z niej skorzystać z chłodni raz na jakiś czas. Wreszcie, może się okazać, że stała współpraca z firmą oferującą taką usługę jest dla nas opłacalna, bo pozwala nie martwić się utrzymaniem magazynu i dbaniem o pracowników.Jakich usług chłodniczych można oczekiwać?
Dobre firmy, takie jak Operis, oferują mrożenie towarów, usługi chłodnicze oraz chłodnie składowe. Dysponują aparaturą pozwalającą na dowolną regulację temperatury i jej stałe kontrolowanie. Wynajem chłodni uzupełniony jest o usługi mroźnicze wykonywane nowoczesną technologią zamrażalni szokowej zapychowej, która pozwala na zachowanie lepszej jakości produktów, niż w przypadku mrożenia przeprowadzanego wolniej. W chłodniach składowych można przechowywać towar długo- i krótkoterminowo. Firma dysponuje dużą powierzchnią (40 ton towaru) co jest istotne w sytuacji, gdy wydarza się coś nieprzewidzianego i np. nagle potrzebujemy więcej miejsca, bo trafiła się okazja na korzystny zakup większej partii towaru.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana