Artykuł sponsorowany

Mleko dla baristów - nowa jakość w przygotowywaniu napojów kawowych

Mleko dla baristów - nowa jakość w przygotowywaniu napojów kawowych

Mleko dla baristów jest obowiązkowym składnikiem, którego używają profesjonaliści tworzący nie tylko smakowitą, ale i piękną kawę. Wyjątkowe wzory poprawiają humor i cieszą oko, jednak aby powstały potrzeba nie lada precyzji. Czym różni się ten rodzaj mleka od mleka pasteryzowanego bądź UHT? Dowiedz się, jak stworzyć pyszną, wielowarstwową kawę, na której nawet amator stworzy proste wzory.

Mleko dla baristów – właściwości

Należy podkreślić, że sztuka robienia wzorów na kawie wymaga nie tylko talentu i precyzji, ale również odpowiednich składników. Bazą jest wysokogatunkowa kawa. Kolejnym składnikiem jest mleko. Nie bez powodu na sklepowych półkach warto szukać produktu opatrzonego nazwą „mleko dla baristów”. Tworzący wzory na kawie wykorzystują właśnie ten produkt, gdyż jego właściwości ułatwiają uzyskanie idealnej pianki, którą z łatwością można je stworzyć. Oprócz tego, że mleko dla baristów jest pełne, czyli zawiera 3,2% tłuszczu ma również wyższą zawartość białka. W tym rodzaju białego składnika można znaleźć aż 3,8 g białka/100 ml. Właśnie taki skład pozwala uzyskać gęstą i kremową piankę, która nie opada po chwili. Ponadto, warto podkreślić, że tak znacząca ilość białka wpływa korzystnie na walory smakowe, dzięki czemu napój ma bardziej jogurtową konsystencję i jest bardziej aromatyczny. Co jest również korzystne, to fakt, że także mleko dla baristów poddane jest sterylizacji, przez co jako mleko UHT ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż mleko pasteryzowane – może być przetrzymywane poza warunkami chłodniczymi nawet pół roku. Jak stworzyć idealną piankę i wzory przy pomocy mleka dla baristów? Aby stworzyć piękne obrazki latte art przede wszystkim należy wyposażyć się w odpowiednie mleko. Jeśli już je mamy, warto zadbać o to, by mleko dla baristów posiadało odpowiednią temperaturę.
Często można spotkać się z radą, by je schłodzić. My zalecamy jednak, by podgrzać je do temperatury ok. 60 °C . Dzięki temu powstanie idealna pianka, która umożliwi tworzenie wzorów – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.
Warto również mieć na uwadze, by spienić tylko tyle mleka, ile będzie potrzebne. Z racji tego, że podczas spieniania będzie zwiększało swoją objętość, to warto nalać tylko połowę pojemnika mleka dla baristów. Dzięki temu podczas spieniania nie tylko szybko uzyskasz odpowiednią konsystencję, ale również nie spowodujesz wylania jego nadmiaru. Sam proces spieniania najlepiej wykonać dyszą, która pod wpływem działania pary wodnej szybko spieni mleko. Jeśli jednak wykonujesz to w domowych warunkach, to sprawdzi się także ręczny blender bądź butelka z zakrętką.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.