Najpopularniejsze produkty mleczarskie – co lubią Polacy?

Polska jest jednym z największych producentów mleka w Unii Europejskiej i obecnie plasuje się na czwartym miejscu – za Niemcami, Francją i Anglią. Choć duża część wyprodukowanego mleka oraz jego przetworów trafia na eksport, również krajowe spożycie ciągle rośnie. Sprawdźmy, jakie produkty mleczarskie Polacy lubią najbardziej i zastanówmy się, z czego wynika ich popularność.

Przemysł mleczarski w Polsce

Spożycie mleka i wyrobów mleczarskich z roku na rok rośnie. Tendencja ta ma mocny związek ze wzrostem świadomości Polaków w kwestiach związanych ze zdrowym odżywianiem. Nabiał jest jednym z najważniejszych źródeł białka i wapnia w diecie, stąd jego istotna rola w żywieniu dzieci oraz osób starszych.

Mleko, śmietana i masło to niemal obowiązkowe punkty na liście zakupów spożywczych do każdego domu. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się także sery twarogowe i żółte oraz jogurty.

Mleko na polskim stole

Przeciętny Polak w ciągu roku wypija około 230 litrów mleka. Na tak duże i wciąż rosnące spożycie mleka wpływają nie tylko upodobania konsumentów, ale też liczne akcje promujące picie mleka przede wszystkim przez dzieci. W diecie najmłodszych mleko jest podstawą rozmaitych dań, takich jak np. kaszki i kakao. W czystej postaci bardzo często serwowane jest również w szkołach.

Dorośli traktują mleko głównie jako dodatek do gorących napojów, takich jak kawa, a rzadziej – herbata. W tej grupie wiekowej znacznie większą popularnością cieszą się wyroby mleczarskie, w tym przede wszystkim sery.

Smakowita deska serów na każdą okazję

W ostatnich latach  wyraźnie zwiększyła się konsumpcja serów topionych i dojrzewających, a także serków twarogowych. Sery żółte i topione są jednym z podstawowych składników śniadaniowych, a ze względu na dość dużą trwałość, są chętnie używane również do potraw na wynos, zabieranych codziennie do pracy czy w charakterze prowiantu na dłuższe wycieczki.

Olbrzymią popularność w ostatnim czasie zyskały sery długodojrzewające DELIK „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Szlachetne sery świetnie sprawdzają się w roli dodatków do przystawek na imprezach, świetnie komponują się z sałatkami i daniami obiadowymi. W kuchniach inspirowanych kulturą śródziemnomorską bardzo chętnie wykorzystywane są sery typu mozzarella i cagliata.

Chcesz być fit? Jedz jogurt!

Dbałość o piękną figurę i kondycję fizyczną nie pozostaje bez wpływu na przemysł mleczarski. Wśród amatorów zdrowego stylu życia i odżywiania wielkim uznaniem cieszą się jogurty. Zaletą jogurtów, zaliczanych do fermentowanych napojów mlecznych, jest bogactwo żywych kultur bakterii, które przyspieszają trawienie.

Niskokaloryczne jogurty naturalne spożywane są nie tylko samodzielnie czy z płatkami. Coraz częściej jogurt zastępuje śmietanę w charakterze dodatku do zup i sosów, co należy uzasadniać znacznie mniejszą zawartością tłuszczu.

śr. ocena 5 / głosów 1