Najsmaczniejsze dania z grzybów
Grzyby już od dawien dawna są określane mianem „leśnego mięsa”. Składają się głównie z białka – suszone borowiki mogą zawierać go nawet dwa razy więcej niż mięso wołowe! Grzyby często stanowią dodatek do dań, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by były daniem same w sobie. Właściwie przyrządzone są bardzo smaczne i aromatyczne. Poznajmy ciekawe pomysły na najsmaczniejsze dania z grzybów.
Grzyby duszone w śmietanie
Grzyby duszone w śmietanie stanowią rewelacyjny dodatek do kasz, makaronów, a także do ziemniaków. Można je serwować z mięsem, kotletami warzywnymi albo samodzielnie, kiedy chcemy rozkoszować się wyłącznie ich smakiem. Jak je przyrządzić? Potrzebujemy tylko kilku składników. Pierwszym z nich są oczywiście grzyby. Przygotowując obiad dla całej rodziny, potrzebny nam będzie kilogram grzybów, np. borowików. Do tego niezbędna będzie drobno posiekana cebula, śmietana 18 proc., 3 łyżki masła oraz sól i pieprz do smaku. Na początku smażymy cebulę na maśle, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone wcześniej grzyby, podlewamy je wodą i dusimy na niewielkim ogniu około 20 minut. Należy co jakiś czas przemieszać potrawę, aby uniknąć przypalenia. Po wskazanym czasie dodajemy szklankę śmietany 18 proc., sól i pieprz, i dusimy wszystkie składniki jeszcze około 10 minut. Będzie pysznie! Grzyby możemy też dusić na maśle albo we własnym sosie. Warto wypróbować każdy ze sposobów, aby stwierdzić, w jakiej wersji smakują nam najbardziej. Będą pyszne bez względu na to, jak je przyrządzimy, pod warunkiem ich zakupu z dobrych źródeł. Wysokiej jakości grzyby leśne i nie tylko dostaniemy w firmie "SEWERYN", zajmującej się sprzedażą i przetwórstwem grzybów. W swojej ofercie ma m.in. borowiki szlachetne, kurki, koźlarze, maślaki oraz pieczarki hodowlane.Aromatyczna zupa grzybowa
Drugą potrawą z grzybów, którą koniecznie musimy przyrządzić, jest aromatyczna zupa grzybowa. Wybornie smakuje i doskonale rozgrzewa, dlatego idealnie sprawdzi się jesienną i zimową porą. Możemy zajadać się nią również latem, dodając ulubione, świeże grzyby. Najprostszą, ale też najsmaczniejszą zupę grzybową przyrządzimy z grzybów, cebuli, ziemniaków, śmietany 18 proc., białego wina, natki pietruszki i oczywiście – bulionu, który jest podstawą całego dania. Zaczynamy od zeszklenia cebuli na maśle i oliwie, a następnie dodania do niej pokrojonych grzybów. Wsypujemy odrobinę soli, pieprzu oraz oregano, które nada zupie wyjątkowy aromat. Im więcej pieprzu dodamy, tym bardziej rozgrzewająca będzie zupa. Następnie wlewamy wino i przez chwilę wszystko gotujemy. Najtrudniejsze mamy za sobą. Teraz czas na bulion, którym zalewamy wszystkie gotujące się w garnku składniki i gotujemy około 15 minut. Dodajemy posiekaną pietruszkę i śmietanę, którą najpierw mieszamy z kilkoma łyżkami wywaru z zupy, aby się nie zważyła. W razie konieczności możemy jeszcze doprawić zupę do smaku. Taka zupa to doskonały pomysł na obiad!Kotlety z kani i nie tylko
Jeśli szukamy przepisów na najsmaczniejsze dania z grzybów, powinien nas również zainteresować pomysł na kotlety z kani i innych leśnych grzybów. Kanie nadają się do tego znakomicie, jakie jeszcze grzyby możemy wykorzystać do smażenia? Tak naprawdę sprawdzą się każde grzyby, ponieważ nie musimy przygotowywać ich w całości. Świetnie smakują również kotlety z mielonych grzybów z dodatkiem cebuli, soli i pieprzu. Grzyby wymagają wcześniejszego obgotowania, a cebula – podsmażenia na patelni. Ugotowane grzyby mielimy, dodajemy cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Następnie dokładnie mieszamy masę i formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Takie kotlety posmakują każdemu! Warto przyrządzać wyborne dania z grzybów, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana