Opakowania z tworzyw sztucznych i naturalnych

Opakowania są wytworem będącym wierzchnią warstwą danego towaru. Ich celem jest ochrona, ułatwienie magazynowania, przenoszenia i sprzedaży. Opakowania można podzielić względem różnych kryteriów. Jednym z nich jest podział na opakowania z tworzyw sztucznych i naturalnych.

opakowania

Opakowania sztuczne

Współczesna technologia daje nam ogromne możliwości w kwestii dostępnych tworzyw sztucznych. Można nimi zastąpić niemal każdy naturalny materiał. Opakowania wykonane z tworzyw sztucznych mają wiele zalet. Występują w różnych formach, takich jak worki, kanistry, folie czy torby. Dodatkowo, na bazie tworzyw sztucznych powstają również zakrętki, korki i kapsle.

Tego typu opakowania cechują się dużą lekkością i odpornością na zniszczenia mechaniczne. Co więcej, tworzywa sztuczne można z łatwością formować, dlatego opakowania z nich wykonane mogą przyjąć dowolnie wybrany kształt. Warto również wspomnieć, że do ich produkcji wykorzystuje się mniej surowców i energii, niż do produkcji opakowań z tworzyw naturalnych. Są też łatwiejsze w transporcie oraz recyklingu i cechują się odpornością na działanie drobnoustrojów i substancji chemicznych.

Niestety, opakowania z tworzyw sztucznych nie są bez wad. Nie nadają się do pasteryzacji, ponieważ w temperaturze wyższej niż 70 stopni tracą swoje mechaniczne właściwości, ani do długoterminowego pakowania piwa, soków i mleka, gdyż butelki wykonane z tych tworzyw mają niską barierowość – zauważa nasz rozmówca, reprezentant firmy POLPAK.

Opakowania naturalne

Innym rodzajem opakowań są opakowania z tworzyw naturalnych. Są one przyjazne środowisku i świetnie sprawdzają się jako opakowania wielu różnych rodzajów produktów. Do opakowań naturalnych zaliczają się opakowania szklane, papierowe i drewniane.

Wśród zalet drewnianych opakowań warto wymienić m.in. wytrzymałość mechaniczną, małą przenikalność powietrza i słabą aktywność. Są one najczęściej wykorzystywane w transporcie w postaci skrzyń, klatek, pojemników, koszy, łubianek czy beczek. Niestety ze względu na deficyt drewna coraz częściej zastępowane są opakowaniami z tworzyw sztucznych. Co więcej, są one łatwopalne i czasem ujemnie oddziałują na towar z powodu wydzielanego zapachu żywicy.

Opakowania papierowe można znaleźć w formie miękkiej (papier pakowy) i sztywnej (kartony, tektura, sklejka tekturowa wielowarstwowa). Oba rodzaje znajdują swoje zastosowanie w przemyśle i służą do transportu różnego rodzaju towarów. W papierowe opakowania pakuje się m.in. sprzęt RTV i AGD, a także artykuły spożywcze. Do zalet tego typu opakowań można zaliczyć bezwonność, słabe przewodnictwo cieplne, niskie koszty produkcji oraz możliwość wykonywania na nich nadruku i odzyskiwania surowca z makulatury. Ich wadą jest jednak nasiąkliwość zmniejszająca wytrzymałość opakowań.

Jeśli chodzi natomiast o opakowania szklane, to stosuje się je głównie do pakowania artykułów żywnościowych. Występują w postaci butelek, słoików, balonów i ampułek. Produkowane są ze szkła bezbarwnego lub barwionego. Plusem szklanych opakowań jest gładkość powierzchni, nienasiąkliwość, obojętność oraz odporność chemiczna. Z drugiej strony łatwo ulegają uszkodzeniom mechanicznym, dlatego często trzeba stosować również dodatkowe opakowania ochronne.