Pektyna - alternatywa dla substancji żelujących i zagęszczających
Kto z nas nie pamięta cudownych smaków dzieciństwa – dżemów, konfitur i innych domowych słodkości, najczęściej robionych przez nasze babcie. Tym kupowanym w sklepach zdecydowanie czegoś brakuje… Nie wspominając o tym, że z drugiej strony mają zdecydowany nadmiar ulepszaczy i składników zupełnie w nich zbędnych. Tylko jak odtworzyć te zapamiętane dawniej smaki?
W dzisiejszych czasach jedną z największych naszych bolączek jest brak czasu. I zapewne to on jest powodem, dla którego właściwie wymarła już tradycja robienia własnych przetworów warzyw i owoców. Z drugiej strony mamy ogromny trend szukania na rynku zdrowej żywności. Coraz większa jest świadomość wagi, jaką ma odżywianie dla naszego zdrowia i jakie szkody wyrządza nam żywność wysoko przetworzona. Może warto spróbować czy założenie domowego zakładu przetwórstwa jest tak uciążliwe, jak nam się wydaje? Może się okazać, że to świetny sposób na spędzenie popołudnia czy weekendu razem ze swoją rodziną czy przyjaciółmi. W miłym towarzystwie czas nam szybko minie, przetwory zrobią się praktycznie same, a zimą otwierając słoiczek, wrócimy do miłych, letnich wspomnień.Jak się zabrać za przygotowanie domowych przetworów?
Podstawą każdego przetworu jest dobry produkt. Polska na szczęście słynie ze wspaniałych owoców, jabłek, gruszek, moreli, malin, jeżyn, truskawek , jagód. Co się tylko komu zamarzy. Najlepiej jest je kupować w sezonie. Będą wtedy najtańsze, najświeższe i mniejsze prawdopodobieństwo, że czymś ulepszone. Do dżemów zazwyczaj dodaje się trochę cukru, ale jeśli mamy słodkie owoce, ilość tę można zminimalizować. Są jeszcze małe triki kucharskie takie jak na przykład dodanie do owoców pektyny.Substancja żelująca – pektyna
Pektyna to substancja żelująca w 100% naturalna i ekologiczna, idealna dla nowoczesnych gospodyń, które cenią sobie nie tylko smak, ale także właściwości zdrowotne potraw. Aby domowe konfitury były zdrowsze od tych sklepowych, potrzebujemy nie tylko świeżych owoców, ale także potrzebna jest specjalna substancja żelująca – pektyna. Jej zastosowanie gwarantuje maksymalne ograniczenie ilości cukru, a naszemu organizmowi dostarcza ogromne ilości błonnika. Produkt wystarczy zmieszać z wodą i postępować tak samo, jak w przypadku klasycznych dżemów. Dostaniemy ją w większości sklepów ze zdrową żywnością. W Internecie polecamy Sloneczko-sklep24.pl. z dużym wyborem pektyny i innych substancji zagęszczających.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana