Piec regeneracyjny. Czym jest, do czego służy?

Piece regeneracyjne (tzw. regeneratory) to urządzenia wykorzystywane do odgrzewania żywności, w tym produktów znajdujących się na talerzach, tacach bądź w pojemnikach. Dobrej jakości piec jest w stanie przywrócić pożywieniu wszelkie walory zapachowe, smakowe i wizualne.

Przygotowywanie dużych ilości jedzenia i przechowywanie ich w podgrzewaczach to stała praktyka w lokalach gastronomicznych, które serwują spore ilości potraw. Standardowo, pożywienie może być ogrzewane przez okres 3 godzin. Po tym czasie trafia do zamrażarki szokowej, gdzie jest przechowywane do momentu podania konsumentowi. Oczywiście klient nie dostaje schłodzonego pokarmu – uprzednio jest on przywrócony do właściwej temperatury. Na tym właśnie polega rola regeneratora – urządzenia pozwalającego na rozmrożenie i podgrzanie dania do warunków, umożliwiających jego konsumpcję.

Jak to działa?

Konstrukcja profesjonalnych regeneratorów gastronomicznych jest pomyślana w taki sposób, by maksymalnie oszczędzić czas pracowników kuchni.

Potrawy są umieszczane w podgrzewaczach wprost z zamrażarki, bez konieczności uprzedniego ogrzewania w warunkach pokojowych. Różnica temperatur nie szkodzi potrawie i urządzeniu. Dodatkowo jedzenie odzyskuje walory smakowe i aromatyczne, wygląda świeżo i rzeczywiście takie jest, nie tracąc cennych wartości odżywczych – objaśnia ekspert firmy Fagor Industrial, oferującej kompletne rozwiązania dla branży hotelarskiej, gastronomicznej oraz pralniczej.

Sterowanie elektroniczne

Nowoczesne regeneratory bazują na programowaniu elektronicznym. Ustawienie temperatury i czasu podgrzania odbywa się przy pomocy prostego w obsłudze panelu sterowania. ,,Do ciekawszych rozwiązań należy opcja programowania czasu włączenia urządzenia, dzięki której ogrzewanie posiłków odbywa się w odpowiednich odstępach czasu od ich podawania. Rozwiązanie tego typu sprawdza się w restauracjach, ale też w szpitalach, sanatoriach, domach opieki i innych miejscach, serwujących dania cateringowe” – zauważa specjalista Fagor Industrial.

Inne funkcje

Piece regeneracyjne nie tylko odgrzewają i podtrzymują temperaturę posiłków. Wnętrze komory, z ergonomicznie wyokrąglonymi narożnikami i podziałem na części, umożliwia jednoczesne podgrzewanie i gotowanie dań. Gotowanie w bardzo wysokich temperaturach nie jest jednak możliwe z uwagi na ograniczenie pracy regeneratora do 140-160°C. Niektóre piece posiadają generatory pary i sondy termiczne, służące do pomiaru temperatury wewnętrznej potraw. Dzięki temu są jeszcze bardziej funkcjonalne. Więcej informacji o regeneratorach można uzyskać odwiedzając stronę fagorindustrial.pl.