Artykuł sponsorowany

Podstawowe zboża w Polsce

Podstawowe zboża w Polsce

Dzięki żyznym glebom Polska od wieków jest jednym z największych eksporterów zbóż. To one pozwoliły zbudować gospodarczą potęgę Rzeczpospolitej w „złotym wieku” i one do dziś stanową jeden z filarów polskiego rolnictwa. Poznaj podstawowe gatunki zbóż uprawianych w Polsce. Jakich warunków potrzebują i jakie mają zastosowania? Oto: pszenica, żyto, jęczmień i owies!

Pszenica – najbardziej wszechstronne ze zbóż

Pszenica jest zbożem uprawianym na ogromną skalę. Jej ziarna mają wysoką wartość odżywczą, jeśli tylko zapewni się roślinie dobre warunki do wzrostu. Z pszenicy powstaje większość pieczywa stanowiącego podstawę typowej polskiej diety, a także kasze, płatki i liczne typy mąki. Ta ostatnia jest też popularnym dodatkiem w niezliczonych produktach. Pszenica jest uprawiana nie tylko dla ludzi, ale też dla zwierząt hodowlanych.

W Polsce uprawia się pszenicę zarówno jarą, jak i ozimą. Jej łany są gotowe zbiorów w sierpniu – mówi przedstawiciel producenta nasion zbóż, firmy AgroNas.

Żyto – pożywne i odporne

Nasiona żyta, w odróżnieniu od pszenicy, radzą sobie nawet na trudnych glebach, w tym piaszczystych. Pozwala dobrze zagospodarować najsłabsze grunty. Ziarno tej rośliny nadaje się zarówno do wypieków, do produkcji spożywczej, jak i na paszę.

W Polsce uprawia się ozime odmiany żyta. Roślina ta jest odporna na niskie temperatury, za to łatwo ulega wichurom, deszczom i gradowi, stąd częsty widok leżących na ziemi kłosów. Wysokie źdźbła (żyto przewyższa pszenicę nawet o metr!) stanowią doskonałą podściółkę do obór i chlewów.

Jęczmień – na kaszę, paszę i piwo

Jęczmień ma charakterystyczne „wąsate” kłosy. Tak naprawdę ta wydłużona włosowata część ziarna jęczmienia nazywana jest ością (żyto również ją posiada, choć nie tak imponującą).

Ziarna jęczmienia służą głównie do produkcji kasz o różnej grubości w zależności od łamania ziarna. Zboże to jest też podstawą przemysłu browarnianego, bo to właśnie słód jęczmienny jest głównym składnikiem piwa.

Jęczmień jest odpowiedni na przeciętne gleby. Można go więc uprawiać na gruntach mniej żyznych niż te odpowiednie dla pszenicy, ale też na lepszych niż te przeznaczone pod żyto. Występuje w odmianach ozimych oraz jarych.

Owies – podstawa zdrowej diety nie tylko dla ludzi

Owies wiedzie prym wśród zbóż przeznaczonych na pasze. Ludzie jedzą owies zazwyczaj w postaci płatków, które są skarbnicą błonnika i składników mineralnych. Warto wprowadzić owies do swojej codziennej diety!

Jeśli chodzi o wymagania glebowe, owies potrzebuje gruntów żyznych i dobrze nawodnionych. Jego kłosy różnią się wyglądem od trzech wyżej przedstawionych zbóż. Wąskie wydłużone ziarna nie tworzą zwartego kłosa, lecz opadające wiechy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.