Polipropylen – właściwości i zastosowania folii

Polipropylen to obok polistyrenu jedno z najpopularniejszych tworzysz sztucznych, znajdujące bardzo szerokie zastosowanie w różnych branżach przemysłu. Wykorzystuje się je między innymi w produkcji folii, przeznaczonej do pakowania wszelkiego rodzaju produktów – od żywności przez kosmetyki po artykuły codziennego użytku. Poznajmy bliżej jej właściwości

folia

Zastosowanie folii propylenowej

Poza pakowaniem artykułów spożywczych, takich jak wędliny, nabiał, owoce i warzywa bądź sucha żywność (makaron, ryż, płatki śniadaniowe), folia polipropylenowa znajduje bardzo szerokie zastosowanie jako materiał do pakowania kwiatów, tekstyliów, kosmetyków, artykułów papierniczych i komputerowych, książek i gazet. Wysokiej jakości folię znajdziemy w ofercie firmy Petroplast.

Lekkość połączona z wytrzymałością

Tym, co wyróżnia folię propylenową wśród innych materiałów opakowaniowych, jest jej wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, połączona z niewielką wagą. Folię trudno uszkodzić o ile nie mamy przy sobie ostrego narzędzia, którym moglibyśmy ją naciąć – dlatego doskonale chroni zapakowane w nią produkty przez przypadkowych uszkodzeniem czy wpływem czynników zewnętrznych, np. wilgoci i zanieczyszczeń. Z drugiej strony folia jest bardzo lekka i nie wpływa znacząco na całkowitą masę opakowanego w nią artykułu. Jest to zaleta bardzo istotna z punktu zarówno producenta, który może transportować większej ilość towaru bez martwienia się o ograniczenia prawne (prawo drogowe reguluje, jaką masę całkowitą mogą mieć pojazdy wykorzystywane do transportu towarów), jak również dla konsumenta, który nie odczuje wagi opakowania podczas robienia zakupów.

Wysoka odporność na czynniki zewnętrzne

A więc przede wszystkim wpływ wilgoci, zanieczyszczeń oraz wysokich i niskich temperatur – folia polipropylenowa świetnie radzi sobie z nimi wszystkimi. Odznacza się ona niską przepuszczalnością wody oraz zapachów, dzięki czemu jest w stanie ochronić zapakowane w nią produkty suche – np. płatki śniadaniowe przed rozwojem pleśni oraz grzybów i maksymalnie wydłużyć ich przydatność do spożycia. Z drugiej strony produkty takie jak nabiał, sery, wędliny czy wyroby garmażeryjne nie wysychają, bowiem zawarta w nich wilgoć nie może opuścić opakowania. Ponadto folia propylenowa nie zmienia swoich właściwości i kształt dopiero w kontakcie z bardzo wysokimi i bardzo niskimi temperaturami – artykuły w nie opakowane można przechowywać w lodówce, jak i poza nią, nawet w czasie upałów.

Brak toksyczności

Folia propylenowa jest tworzywem nietoksycznym, zatem może być wykorzystywana do pakowania żywności – nie ma ryzyka, że jakiekolwiek szkodliwe substancje chemiczne przedostaną się do jedzenia.

śr. ocena 5 / głosów 5