Pomada cukiernicza. Jakie cechy powinna posiadać?

Pomada cukiernicza to jeden z wielu specjalistycznych produktów stosowanych przez cukierników. Ułatwia proces produkcji wyrobów, a także wzbogaca ich smak. Istnieje kilka rodzajów pomad cukierniczych, których można używać na różne sposoby, do różnych słodkości. Poniżej przyglądamy się tym specjalistycznym produktom i zwracamy uwagę na ich najważniejsze cechy.

Pomada cukiernicza jest półproduktem, który wykorzystuje się do glazurowania lub nadziewania. Powstaje poprzez gotowanie, a następnie ochłodzenie i ubijanie roztworu cukrowego lub mlecznego. Wyróżniamy zatem dwa rodzaje pomad: wodne i mleczne.

Pomady wodne

Do wykańczania wyrobów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego wykorzystuje się najczęściej tradycyjną pomadę wodną. Można ją barwić i aromatyzować. W opakowaniu dobrej jakości pomada powinna mieć intensywnie biały kolor. Przed nałożeniem jej na produkt masę trzeba podgrzać w łaźni wodnej do ok. 40 stopni Celsjusza. Później dodajemy wodę – maksymalnie 5 proc. W zależności od jej ilości pomada na gotowym wyrobie będzie mieć kolor od białego po przezroczysty.

Na rynku możemy spotkać również pomadę wodną z dodatkiem glukozy krystalicznej. Ułatwia ona glazurowanie produktów o dużych powierzchniach, np. ciast. Taka pomada również jest biała, ale bardziej elastyczna. Można ją barwić i aromatyzować. Przed użyciem produkt ten także należy podgrzać w łaźni wodnej.

By jeszcze bardziej usprawnić pracę cukierników, stworzono pomadę wodną gotową do użycia. Za jej pomocą można glazurować wszelkie wyroby, zarówno w sposób tradycyjny – maczając czy nakładając pędzlem, jak i mechaniczny, z wykorzystaniem maszyn.

Pomadę wystarczy dokładnie wymieszać w opakowaniu. Po nałożeniu zastyga w gęstą, białą glazurę – tłumaczy ekspert z firmy Holger Food Group. Jeżeli chcemy uzyskać warstwę cieńszą i lekko przezroczystą, produkt można również podgrzać.

Pomady mleczne

Kolejnym specjalistycznym produktem jest pomada mleczna. Powstaje na pełnym mleku, dzięki czemu jest niezwykle aksamitna. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji nadzień pralinek, czekoladek czy wafelków, np. o smaku toffi, karmelowym lub cappuccino. Po dodaniu kremu maślanego pomada mleczna może służyć także do przekładania suchych tortów.

Jeżeli zajmujesz się produkcją słodkości, pomady cukiernicze z pewnością ją ułatwią. Na rynku dostępnych jest wiele tego rodzaju produktów, dzięki czemu każdy cukiernik może dobrać pomadę odpowiednią do wykorzystywanej przez niego technologii. Pamiętaj jednak, by w pierwszej kolejności zwracać uwagę na jakość, a nie cenę.

śr. ocena 5 / głosów 5