Rodzaje kwasów tłuszczowych pożytecznych w żywieniu zwierząt

O tłuszczu często mówi się jako o składniku niezdrowym i szkodliwym, obarczając go winą za różnego rodzaju choroby. Jednak niektóre tłuszcze są niezastąpionym źródłem energii. Mają one znaczenie zarówno dla diety człowieka, jak i dla zwierząt, także tych hodowlanych.

Tłuszcz – chemiczna charakterystyka

Lipidy (tłuszcze) mogą być klasyfikowane na różne sposoby: ze względu na stan skupienia – na ciekłe i stałe lub na podstawie budowy chemicznej – na proste i złożone. W tłuszczach złożonych występują przede wszystkim kwasy tłuszczowe i glicerol. Można w nich znaleźć także cukry, aminy oraz alkohole.

-Tłuszcze to związki, które ciężko sklasyfikować, dlatego chcąc mówić o ich wpływie na zdrowie i dietę zwierząt, trzeba skupić się na konkretnych ich rodzajach. Jednym z najważniejszych tłuszczów w tym przypadku są oleje słonecznikowy, rzepakowy i z nasion soi. Szczególnie ten ostatni jest istotny dla diety zwierząt hodowlanych, gdyż dodaje się go do mieszanek paszowych – wyjaśnia ekspert reprezentujący firmę FEEDOIL.

Kwasy tłuszczowe – rodzaje

Tłuszcze stanowią grupę związków o różnorodnej budowie chemicznej. Mają pewne wspólne elementy – każda cząsteczka tłuszczu składa się z glicerolu. To z nim łączą się kwasy tłuszczowe.

To jakie kwasy tłuszczowe znaleźć można w danej cząsteczce, zależy od właściwości. Dzielimy je na:

  • Kwasy tłuszczowe nasycone – występują przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych, stanowią źródło energii. Ich nadmiar może doprowadzić do wzrostu cholesterolu we krwi.
  • Kwasy tłuszczowe wielonasycone wielonienasycone i jednonienasycone)– znaleźć je można w olejach rybich i roślinnych, zalicza się do nich kwas linolowy oraz kwas α-linolenowy, czyli NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Są istotne dla ludzkiego organizmu, ponieważ dzięki ich przemianom powstają wielonasycone kwasy tłuszczowe.
  • Tłuszcze typu trans – w naturalnych produktach występują w ilościach śladowych, znaleźć je można w żywności wysoko przetworzonej. Są szkodliwe dla zdrowia.

Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu zwierząt

Tłuszcze mają ogromne znaczenie dla sposobu żywienia zwierząt hodowlanych. Kwasy tłuszczowe podawane w postaci mieszanek mają za zadanie dostarczenie zwierzętom energii. Co więcej, sprawiają, że karma ma lepszy smak – pasza bez dodatku tłuszczu bywa sucha i sypka, ma też tendencje do pylenia się, co ma negatywny wpływ na płuca zwierząt.

Kwasy tłuszczowe podawać zwierzętom można w postaci gotowych produktów, takich jak koncentraty tłuszczowe będące mieszanką olejów, tłuszczów roślinnych oraz kwasów.