Rodzaje okapów gastronomicznych
Okapy gastronomiczne to urządzenia, które pełnią bardzo ważną funkcję w pomieszczeniach kuchennych. Bez nich trudno byłoby bowiem utrzymać odpowiednie warunki pracy. Właściwie dobrany okap nie tylko usunie zanieczyszczone powietrze, ale i zredukuje zbyt wysoką temperaturę, która w naturalny sposób powstaje w trakcie przyrządzania potraw w kuchni. Jakie rodzaje okapów wyróżniamy i czym się one charakteryzują?
Okapy gastronomiczne – urządzenia niezbędne w każdej kuchni
Okapy gastronomiczne to urządzenia, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania instalacji wentylacyjnej w pomieszczeniach kuchennych. Pomagają one pozbyć się nadmiaru ciepła oraz powstających w trakcie pracy zanieczyszczeń, a w tym przede wszystkim tłuszczu. Okapy gastronomiczne dzięki swojemu działaniu znacznie zwiększają komfort pracy. Wysokiej jakości okapy, podobnie jak inne elementy wyposażenia kuchni, wykonywane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten, z uwagi na swoje właściwości, stanowi bowiem najlepsze rozwiązanie. Spośród dostępnych obecnie na rynku urządzeń wyróżniamy: okapy indukcyjne, kompensacyjne oraz indukcyjno-kompensacyjne. Ich praca zaś opierać się może na mechanizmach wyciągowym bądź nawiewno-wyciągowym.Okapy wyciągowe
Działanie okapów wyciągowych opiera się głównie na wyłapywaniu cząsteczek tłuszczu, które są obecne w zanieczyszczonym powietrzu. Skuteczne wyciąganie cząsteczek umożliwiają tym urządzeniom specjalnie skonstruowane do tego celu łapacze tłuszczu. Cząsteczki tłuszczu, zebrane przez łapacze, spływają dalej do spustów smoły odpowiednio zaprojektowanymi rynienkami odpływowymi. Okapy wyciągowe charakteryzują się prostą konstrukcją oraz łatwością w obsłudze.Okapy nawiewno-wyciągowe indukcyjne
W okapach tego typu napływające, świeże powietrze jest wykorzystywane do schładzania ciepłych oparów z tłuszczem, wyciąganych z pomieszczenia, w którym okap jest zainstalowany. Dzięki temu procesowi, okap nawiewno-wyciągowy indukcyjny stanowi rozwiązanie, które jest jeszcze bardziej skuteczne niż okap wyciągowy. A zatem świeże powietrze, nawiewane przez urządzenie, schładza powierzchnię filtrów, redukując tym samym ilość zanieczyszczeń wyciąganych na zewnątrz. W przypadku okapów tego typu nie ma konieczności instalowania klatek wentylacyjnych.Okapy nawiewno-wyciągowe kompensacyjne
A jak działają okapy tego typu? Jak wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Jugema, która produkuje okapy gastronomiczne i przemysłowe z wysokiej jakości stali nierdzewnej:W przypadku okapów nawiewno-wyciągowych kompensacyjnych czyste powietrze jest nawiewane do pomieszczenia przez perforowaną ścianę czołową. Dzięki wykorzystaniu tej technologii świeże powietrze nie miesza się z powietrzem zanieczyszczonym. T o zaś sprawia, że jakość powietrza w pomieszczeniu kuchennym jest wysoka.
Okapy nawiewno-wyciągowe kompensacyjno-indukcyjne
Okapy tego typu posiadają najbardziej zaawansowaną technologicznie konstrukcję. Sprawne i szybkie pochłanianie zanieczyszczonego, ciepłego powietrza z pomieszczeń kuchennych umożliwia połączenie funkcji wyciągu z funkcją nawiewu. Ponadto do pomieszczenia, w którym mieści się okap napływa regularnie świeże powietrze. Jednym słowem – dzięki połączeniu zjawiskom indukcji oraz kompensacji urządzenie to zapewnia komfortowe warunki pracy dla kucharzy oraz wszystkich osób, które znajdują się w danym pomieszczeniu. Dodatkowo ryzyko, że zapachy kuchenne powędrują przewodami wentylacyjnymi do innych pomieszczeń, nie istnieje.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana