Rodzaje stołów gastronomicznych

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia zaplecza kuchennego są stoły gastronomiczne. Stanowią miejsce do pracy dla kucharzy, którzy przygotowują posiłki w restauracjach, stołówkach, hotelach, zakładach przetwórstwa żywności i innych lokalach. Jakie są rodzaje stołów gastronomicznych i co powinno wyróżniać tego typu meble gastronomiczne? Przyjrzyjmy się bliżej ofercie wyposażenia do kuchni!

Stoły gastronomiczne głównym miejscem pracy

Stoły gastronomiczne, zwane również stołami roboczymi, doskonale sprawdzają się na każdym etapie przygotowywania żywności. Nie może się bez nich obyć żadna profesjonalna kuchnia, co więcej – zwykle używanych jest kilka stołów roboczych jednocześnie! Blaty robocze pełnią rolę stanowisk, przy których każdy z kucharzy przygotowuje zlecone im dania. Dlatego stoły gastronomiczne muszą mieć właściwą formę i odpowiedni wymiar. Jakie wyróżnia się rodzaje stołów roboczych?

Stoły gastronomiczne z półką i bez półki

Stoły gastronomiczne dzielą się na stoły robocze z półką i bez półki. Te pierwsze służą również składowaniu sprzętów i akcesoriów, które mogą przydać się w trakcie gotowania. Pozwalają mieć wszystkie niezbędne urządzenia pod ręką i nie tracić czasu na ich szukanie.
Stoły bez półki również mogą być praktyczne, jeśli mamy dostęp do półek wiszących i szafek. Mają takie same przeznaczenie, jeśli chodzi o przechowywanie sprzętów i akcesoriów, w tym przypraw i innych sypkich produktów służących gotowaniu.

Stoły robocze występują również w wersji ze zlewem, a firmy zajmujące się ich produkcją mogą wykonać mebel w konkretnych, podanych przez klienta wymiarach. Dzięki temu blat roboczy można idealnie dopasować do określonego wnętrza – dodaje nasz rozmówca z firmy Belmag we Wrocławiu, zajmującej się produkcją okapów i mebli gastronomicznych. Z czego wykonane są stoły gastronomiczne?

Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej

Materiałem służących do wykonania stołów gastronomicznych jest stal nierdzewna, dopuszczona do kontaktu z żywnością i odporna na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, w tym wilgoci. Stal nierdzewna jest także materiałem wytrzymałym na zarysowania i rdzewienie. Pasuje do każdego wystroju kuchni, co więcej taki stół łatwo jest utrzymać w czystości i sterylności. Ponadto, stoły ze stali nierdzewnej są odporne na wysokie temperatury i ostre narzędzia – a to codzienność w pracy w kuchni.
Wybierz odpowiedni stół roboczy do potrzeb swojego lokalu gastronomicznego, aby ułatwić kucharzom przygotowywanie żywności nawet w małych kuchniach, gdzie każdy centymetr jest na wagę złota. Dzięki szerokiej ofercie mebli gastronomicznych na pewno we właściwy sposób wyposażysz zaplecze kuchenne!

śr. ocena 5 / głosów 6