Prusko-szwajcarska historia sera Tylżyckiego
Pochodzenie sera Tylżyckiego zdradza już jego nazwa. Wywodzi się ona bowiem od miasta Tylża. Obecnie jest to miejscowość Sowieck na terenie Federacji Rosyjskiej, jednak w XIX wieku – bo z tego okresu pochodzi najstarsza zachowana receptura – Tylża należała do Prus Wschodnich.
Tereny te były zasiedlone przez osadników holenderskich i szwajcarskich. Wraz z nimi na Prusach rozpowszechniła się wiedza dotycząca serowarstwa i już w połowie XIX wieku ruszyła produkcja przemysłowa. Czuwali nad nią Prusowie i Szwajcarzy pochodzący z Emmental – rejonu, który także słynie z sera.
W roku 1968 Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wyznaczyła normę – zestaw cech, którymi powinien charakteryzować się ser Tylżycki. W tym standardzie powstaje on do dziś, m.in. w „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Czym cechuje się ten gatunek sera? O tym niżej.
Charakterystyka i kuchenne zastosowania sera Tylżyckiego
Według postanowień ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa ser Tylżycki powinien być twardy. Kolor miąższu może się wahać: od białego aż po żółty, z barwami pośrednimi. Charakterystyczne są dziury – równomiernie rozmieszczone, o nieregularnych kształtach. Ten gatunek sera musi być wytworzony z mleka krowiego lub bawolego, ewentualnie z ich mieszaniny. Nie może zawierać mniej niż 30% tłuszczu mlecznego.
Istotny jest też czas dojrzewania sera Tylżyckiego. Proces ten powinien trwać przynajmniej trzy tygodnie, o ile nie zostaną użyte enzymy serwatkowe, które go przyspieszają. To, jak długo ser Tylżycki powinien dojrzewać, zależy od tego, jaki smak, aromat, barwa i konsystencja są pożądane.
Ser Tylżycki to ser z charakterem. Cechuje go ostrość aromatu i smaku. Można wyczuć zarówno łagodność, jak i wspomnianą ostrość. Dzięki temu, że smak sera Tylżyckiego delikatnie się wybija, nadaje się od doskonale na kanapki – wystarczy jeden plaster, bo smak pieczywa nie stłumi wyrazistości tego gatunku sera, tak jak to się dzieje z łagodniejszymi odmianami. Pozwala przygotować wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku tosty. Pokrojony w kostkę lub starty doskonale skomponuje się z mniej wyrazistymi składnikami sałatek.