Ser Tylżycki – rarytas z tradycjami

Ser Tylżycki zalicza się do serów półtwardych, podpuszczkowych, dojrzewających. Jest łatwo dostępny, więc każdy może przekonać się o jego wyjątkowym, nieco ostrym smaku i zapachu, który doskonale uzupełnia walory przekąsek i dań. Jaka jest historia sera Tylżyckiego? Skąd do nas trafił i jak powstaje? Poznaj ser Tylżycki i sprawdź, do czego możesz użyć go w kuchni!

ser-tylzycki

Prusko-szwajcarska historia sera Tylżyckiego

Pochodzenie sera Tylżyckiego zdradza już jego nazwa. Wywodzi się ona bowiem od miasta Tylża. Obecnie jest to miejscowość Sowieck na terenie Federacji Rosyjskiej, jednak w XIX wieku – bo z tego okresu pochodzi najstarsza zachowana receptura – Tylża należała do Prus Wschodnich.

Tereny te były zasiedlone przez osadników holenderskich i szwajcarskich. Wraz z nimi na Prusach rozpowszechniła się wiedza dotycząca serowarstwa i już w połowie XIX wieku ruszyła produkcja przemysłowa. Czuwali nad nią Prusowie i Szwajcarzy pochodzący z Emmental – rejonu, który także słynie z sera.

W roku 1968 Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wyznaczyła normę – zestaw cech, którymi powinien charakteryzować się ser Tylżycki. W tym standardzie powstaje on do dziś, m.in. w „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Czym cechuje się ten gatunek sera? O tym niżej.

Charakterystyka i kuchenne zastosowania sera Tylżyckiego

Według postanowień ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa ser Tylżycki powinien być twardy. Kolor miąższu może się wahać: od białego aż po żółty, z barwami pośrednimi. Charakterystyczne są dziury – równomiernie rozmieszczone, o nieregularnych kształtach. Ten gatunek sera musi być wytworzony z mleka krowiego lub bawolego, ewentualnie z ich mieszaniny. Nie może zawierać mniej niż 30% tłuszczu mlecznego.

Istotny jest też czas dojrzewania sera Tylżyckiego. Proces ten powinien trwać przynajmniej trzy tygodnie, o ile nie zostaną użyte enzymy serwatkowe, które go przyspieszają. To, jak długo ser Tylżycki powinien dojrzewać, zależy od tego, jaki smak, aromat, barwa i konsystencja są pożądane.

Ser Tylżycki to ser z charakterem. Cechuje go ostrość aromatu i smaku. Można wyczuć zarówno łagodność, jak i wspomnianą ostrość. Dzięki temu, że smak sera Tylżyckiego delikatnie się wybija, nadaje się od doskonale na kanapki – wystarczy jeden plaster, bo smak pieczywa nie stłumi wyrazistości tego gatunku sera, tak jak to się dzieje z łagodniejszymi odmianami. Pozwala przygotować wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku tosty. Pokrojony w kostkę lub starty doskonale skomponuje się z mniej wyrazistymi składnikami sałatek.

śr. ocena 5 / głosów 5