Artykuł sponsorowany

Ser Tylżycki – rarytas z tradycjami

Ser Tylżycki – rarytas z tradycjami

Ser Tylżycki zalicza się do serów półtwardych, podpuszczkowych, dojrzewających. Jest łatwo dostępny, więc każdy może przekonać się o jego wyjątkowym, nieco ostrym smaku i zapachu, który doskonale uzupełnia walory przekąsek i dań. Jaka jest historia sera Tylżyckiego? Skąd do nas trafił i jak powstaje? Poznaj ser Tylżycki i sprawdź, do czego możesz użyć go w kuchni!

Prusko-szwajcarska historia sera Tylżyckiego

Pochodzenie sera Tylżyckiego zdradza już jego nazwa. Wywodzi się ona bowiem od miasta Tylża. Obecnie jest to miejscowość Sowieck na terenie Federacji Rosyjskiej, jednak w XIX wieku – bo z tego okresu pochodzi najstarsza zachowana receptura – Tylża należała do Prus Wschodnich. Tereny te były zasiedlone przez osadników holenderskich i szwajcarskich. Wraz z nimi na Prusach rozpowszechniła się wiedza dotycząca serowarstwa i już w połowie XIX wieku ruszyła produkcja przemysłowa. Czuwali nad nią Prusowie i Szwajcarzy pochodzący z Emmental – rejonu, który także słynie z sera. W roku 1968 Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wyznaczyła normę – zestaw cech, którymi powinien charakteryzować się ser Tylżycki. W tym standardzie powstaje on do dziś, m.in. w „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Czym cechuje się ten gatunek sera? O tym niżej.

Charakterystyka i kuchenne zastosowania sera Tylżyckiego

Według postanowień ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa ser Tylżycki powinien być twardy. Kolor miąższu może się wahać: od białego aż po żółty, z barwami pośrednimi. Charakterystyczne są dziury – równomiernie rozmieszczone, o nieregularnych kształtach. Ten gatunek sera musi być wytworzony z mleka krowiego lub bawolego, ewentualnie z ich mieszaniny. Nie może zawierać mniej niż 30% tłuszczu mlecznego. Istotny jest też czas dojrzewania sera Tylżyckiego. Proces ten powinien trwać przynajmniej trzy tygodnie, o ile nie zostaną użyte enzymy serwatkowe, które go przyspieszają. To, jak długo ser Tylżycki powinien dojrzewać, zależy od tego, jaki smak, aromat, barwa i konsystencja są pożądane. Ser Tylżycki to ser z charakterem. Cechuje go ostrość aromatu i smaku. Można wyczuć zarówno łagodność, jak i wspomnianą ostrość. Dzięki temu, że smak sera Tylżyckiego delikatnie się wybija, nadaje się od doskonale na kanapki – wystarczy jeden plaster, bo smak pieczywa nie stłumi wyrazistości tego gatunku sera, tak jak to się dzieje z łagodniejszymi odmianami. Pozwala przygotować wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku tosty. Pokrojony w kostkę lub starty doskonale skomponuje się z mniej wyrazistymi składnikami sałatek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.