Siew i rodzaje zbóż ozimych

Myślisz o posadzeniu odpowiednich roślin w trakcie najbliższej jesieni? Powinieneś zaopatrzyć się w rośliny ozime, tzw. oziminy, których nasiona zimują pod śniegiem bez ryzyka uszkodzenia, a do prawidłowego wzrostu potrzebują niskich temperatur. Jakie są ich rodzaje i w jaki sposób odpowiednio je zasiać? O tym przeczytasz poniżej.

pole zboza

Rodzaje roślin ozimych

Jak już zostało wspomniane, rośliny ozime do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednio niskich temperatur. W przypadku braku śniegu lub intensywnego ciepła powinieneś liczyć się ze sporymi stratami. Do podstawowych ozimin należą:

  • Pszenica – zboże wykorzystywane zarówno do żywienia człowieka, jak i dla zwierząt hodowlanych. Ma duże wymagania pokarmowe, a jej odmiana osiąga wysokość od 50 do 100 cm.
  • Żyto – zboże o niskich wymaganiach glebowych, potrzebuje natomiast odpowiedniej ilości wilgoci oraz nawożenia. Dobrze znosi polski klimat, nie wymarza w czasie niskich temperatur, a pojedyncze źdźbła dorastają nawet do 1,5 m wzrostu.
  • Pszenżyto – mieszaniec gatunków – łączy w sobie cechy pszenicy i żyta zarówno pod względem wyglądu, jak i cech uprawnych. Jest odporne na choroby i ma mniejsze wymagania glebowe niż pszenica, ale dostarcza ziarna, które są lepszej jakości niż żyto.
  • Jęczmień – siany jest na glebach umiarkowanie zasobnych. Wyrasta na wysokość do 60 cm, a jego ziarna zebrane są w charakterystyczne kłosy z długimi ościami sięgającymi nawet 15 cm. Ziarna jęczmienia stanowią dobrą paszę dla zwierząt, ale służą również do produkcji kasz i piwa.
  • Rzepak – jego uprawy zajmują ok. 95% powierzchni upraw wszystkich roślin oleistych. Z jego nasion wytwarza się olej jadalny, a także margarynę i inne tłuszcze kuchenne.

Kiedy zacząć siew roślin ozimych?

Naturalnym okresem zasiewu roślin ozimych w Polsce jest druga połowa września. Zadbaj jednak wcześniej o odpowiedni przedplon, którego wartość wpływa znacząco na plon ozimin. Najlepszymi stanowiskami pod ich uprawę są: lucerna, koniczyna, ziemniak, burak cukrowy, gorczyca oraz rośliny strączkowe. Staraj się również wyeliminować w czasie jesieni wszelkie chwasty, aby zboża mogły w spokoju przezimować chłodny okres, a także pamiętaj o dokładnym nawożeniu – wapnowym, azotowym i fosforowo-potasowym. Wszystkie czynności wykonane do zakończenia jesiennej wegetacji – od zbioru przedplonu po siew – mogą mieć decydujący wpływ na prawidłowy rozwój roślin ozimych – podkreśla specjalista z firmy Agronas, która oferuje mieszanki i nasiona traw, paszowe oraz rolnicze, a ponadto zajmuje się handlem artykułami rolniczymi i przemysłowymi, eksportem i importem materiału siewnego oraz profesjonalnymi usługami transportowymi.