Artykuł sponsorowany

Siew i rodzaje zbóż ozimych

Siew i rodzaje zbóż ozimych

Myślisz o posadzeniu odpowiednich roślin w trakcie najbliższej jesieni? Powinieneś zaopatrzyć się w rośliny ozime, tzw. oziminy, których nasiona zimują pod śniegiem bez ryzyka uszkodzenia, a do prawidłowego wzrostu potrzebują niskich temperatur. Jakie są ich rodzaje i w jaki sposób odpowiednio je zasiać? O tym przeczytasz poniżej.

Rodzaje roślin ozimych

Jak już zostało wspomniane, rośliny ozime do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednio niskich temperatur. W przypadku braku śniegu lub intensywnego ciepła powinieneś liczyć się ze sporymi stratami. Do podstawowych ozimin należą:
  • Pszenica – zboże wykorzystywane zarówno do żywienia człowieka, jak i dla zwierząt hodowlanych. Ma duże wymagania pokarmowe, a jej odmiana osiąga wysokość od 50 do 100 cm.
  • Żyto – zboże o niskich wymaganiach glebowych, potrzebuje natomiast odpowiedniej ilości wilgoci oraz nawożenia. Dobrze znosi polski klimat, nie wymarza w czasie niskich temperatur, a pojedyncze źdźbła dorastają nawet do 1,5 m wzrostu.
  • Pszenżyto – mieszaniec gatunków – łączy w sobie cechy pszenicy i żyta zarówno pod względem wyglądu, jak i cech uprawnych. Jest odporne na choroby i ma mniejsze wymagania glebowe niż pszenica, ale dostarcza ziarna, które są lepszej jakości niż żyto.
  • Jęczmień – siany jest na glebach umiarkowanie zasobnych. Wyrasta na wysokość do 60 cm, a jego ziarna zebrane są w charakterystyczne kłosy z długimi ościami sięgającymi nawet 15 cm. Ziarna jęczmienia stanowią dobrą paszę dla zwierząt, ale służą również do produkcji kasz i piwa.
  • Rzepak – jego uprawy zajmują ok. 95% powierzchni upraw wszystkich roślin oleistych. Z jego nasion wytwarza się olej jadalny, a także margarynę i inne tłuszcze kuchenne.

Kiedy zacząć siew roślin ozimych?

Naturalnym okresem zasiewu roślin ozimych w Polsce jest druga połowa września. Zadbaj jednak wcześniej o odpowiedni przedplon, którego wartość wpływa znacząco na plon ozimin. Najlepszymi stanowiskami pod ich uprawę są: lucerna, koniczyna, ziemniak, burak cukrowy, gorczyca oraz rośliny strączkowe. Staraj się również wyeliminować w czasie jesieni wszelkie chwasty, aby zboża mogły w spokoju przezimować chłodny okres, a także pamiętaj o dokładnym nawożeniu – wapnowym, azotowym i fosforowo-potasowym. Wszystkie czynności wykonane do zakończenia jesiennej wegetacji – od zbioru przedplonu po siew – mogą mieć decydujący wpływ na prawidłowy rozwój roślin ozimych – podkreśla specjalista z firmy Agronas, która oferuje mieszanki i nasiona traw, paszowe oraz rolnicze, a ponadto zajmuje się handlem artykułami rolniczymi i przemysłowymi, eksportem i importem materiału siewnego oraz profesjonalnymi usługami transportowymi.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.