Skład młóta browarnianego

Młóto browarniane, inaczej zwane wysłodzinami, to produkt uboczny powstający przy procesie produkcji piwa. Jest chętnie wykorzystywane do w żywieniu bydła i trzody mlecznej. Ze względu na swój skład, doskonale nadaje się bowiem do uzupełniania niedoborów białka u zwierząt oraz przy karmieniu bydła paszami o dużej zawartości energetycznej. Jakie składniki znajdują się w młócie browarnianym?

Procentowa zawartość składników w młócie mokrym i suchym

1 kilogram młóta browarnianego w postaci mokrej zawiera w swoim składzie około 7% czystego białka. Oprócz tego, znajdziemy w nim około 2% tłuszczu, około 4% błonnika oraz składniki mineralne w zawartości około 1%. W postaci suchej z kolei młóto browarniane zawiera około 35% białka, 15% błonnika, 7% tłuszczów i około 5% składników mineralnych. W skład młóta browarnianego wchodzą także niektóre składniki pokarmowe jęczmienia. Znajdują się w nim m.in. te z nich, które tylko częściowo uległy rozpuszczeniu w trakcie procesu hydrolizy enzymatycznej. Należą do nich między innymi części białek tłuszczu surowego. Jak więc widać, takie młóto jest bardzo pożywne dla zwierząt. Jego dystrybucją zajmują się firmy skupujące je od browarów, takie jak np. śląska firma Domino.

Składniki odżywcze

Młóto browarniane zawiera w swoim składzie liczne mikro i makroelementy. Oprócz tego, jest ono także doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A i E. Dzięki dużej zawartości białka w swoim składzie, młóto browarniane jest tanim i dobrym pokarmem przeznaczanym do żywienia krów mlecznych i innych zwierząt hodowlanych. Dzięki żywieniu nim, krowy mleczne są w stanie dawać znacznie większe ilości mleka niż w przypadku stosowania do ich żywienia tradycyjnych pasz. Zwierzęta bardzo chętnie zjadają młóto browarniane. Samo białko zawarte w młócie browarnianym ma w swoim składzie dużą zawartość lizyny i niewielkie ilości metioniny, dzięki czemu zwierzęta bardzo dobrze tolerują jego obecność w swojej diecie.

Przydatność do spożycia dla zwierząt

Młóto świeżo uzyskane jest produktem charakteryzującym się bardzo niską trwałością, gdyż zawiera w sobie duże ilości wody oraz składników, które łatwo ulegają procesowi dalszej fermentacji. Dlatego też świeże młóto browarniane może być przechowywane w takiej postaci tylko przez okres około 2-3 dni przy temperaturze otoczenia wynoszącej około 5 stopni Celsjusza. Należy więc w ciągu kilku dni skarmić nim zwierzęta, a pozostałą część wyrzucić. Aby wydłużyć jego trwałość, należy poddać je odpowiedniej konserwacji, a więc zakiszeniu. Najczęściej młóto kisi się w rękawie lub w specjalnych silosach.