Specyfikacja cateringu świątecznego indywidualnego i dla firm
Catering świąteczny od dawna już cieszy się powodzeniem wśród klientów biznesowych. Z każdym rokiem staje się także coraz bardziej popularny wśród klientów indywidualnych. Żyjemy inaczej, zachodzą zmiany i rezygnujemy z wielogodzinnych przygotowań wigilijnej czy wielkanocnej uczty. Co warto wiedzieć o cateringu świątecznym i na co zwrócić uwagę przy jego zamawianiu?
Wybór firmy cateringowej
Coraz więcej osób rezygnuje z samodzielnego przygotowywania świątecznych potraw i zdaje się w tej kwestii na firmy cateringowe. W zakładach pracy także bardzo chętnie korzysta się z ich usług. Należy być jednak czujnym. Jak tłumaczy nasz rozmówca, właściciel firmy Bocian Catering z Warszawy:Nie każda firma dostarczająca potrawy sprawi, że święta przy rodzinnym stole lub przyjęcie świąteczne w pracy, będzie przyjemnym wspomnieniem dla podniebienia. Zdarzają się bowiem takie, które serwują kuchnię, delikatnie mówiąc oszczędną. Barszcz wigilijny może okazać się zupą z octu zamiast z buraków, a wielkanocny żur białą polewką, w której śladu kiełbasy czy jajka próżno szukać. Takie firmy najczęściej przyciągają klientów niską ceną. A ta, wiadomo, jest ważna, ale nie może być najważniejsza. Świąteczne ucztowanie odbywa się raz w roku i powinno być wyjątkowe, umilać czas spędzony z bliskimi i dostarczać przyjemności.Dlatego warto przy wyborze firmy cateringowej zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Na co warto zwrócić uwagę?
Przede wszystkim warto sprawdzić, jak oceniają usługi danej firmy osoby, które już z nich korzystały. Można znaleźć opinie w internecie (na stronie samej firmy, portalu Facebook itd.) oraz zasięgnąć języka wśród znajomych i członków rodziny, którzy zamawiali już gotowe potrawy świąteczne na uroczystości domowe czy przyjęcia w firmach. Warto także zwrócić uwagę na firmy, które specjalizują się w dużych zamówieniach. Od nich można bowiem zamówić potrawy w przystępnych cenach, a także liczyć na doświadczenie. Dalej, warto składać zamówienie minimum tydzień przed świętami. Wówczas będzie jeszcze możliwość zmian oraz konsultacji z firmą czy porad w sprawie odpowiedniego przechowywania potraw oraz ich przygotowywania. Warto także zapytać skąd pochodzą produkty, używane przez firmę do przygotowywania świątecznych potraw oraz z jakim wyprzedzeniem są przyrządzane. Dzięki temu można mieć pewność, że na świątecznym przyjęciu dla pracowników lub rodzinnym spotkaniu, wszyscy będą mogli cieszyć się smakiem świeżych i zdrowych dań. Warto także zastanowić się nad tym, czy znajdzie się w firmie czy w domu odpowiednie naczynia na potrawy. Bardzo często zdarza się bowiem, iż firmy cateringowe wypożyczają półmiski czy pojemniki do przechowywania jedzenia.Catering świąteczny – popularne menu
Firmy oferują pojedyncze potrawy oraz gotowe zestawy do wyboru. Catering na Wielkanoc dla klientów indywidualnych zazwyczaj składa się żuru z jajkiem i kiełbasą, różnego rodzaju pasztetów, pieczonego schabu z jajkiem, śledzia w oleju i cebuli oraz różnego rodzaju wędlin i kiełbas, w tym sztandarowej białej. Przy wielkanocnym stole oczywiście nie może zabraknąć słodkich wypieków. Obowiązkowo mazurki i baby, a do tego serniki i kolorowe babeczki. Dla firm zwykle przygotowywane są gotowe zestawy do wyboru, złożone z wyżej wymienionych potraw i ułożone odpowiednio w bufet gorący, zimny i deserowy. Oczywiście zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi mogą składać zamówienia indywidualne. Catering wigilijny dla rodziny to potrawy takie jak barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, karp i inne ryby – przyrządzane w zależności od regionu, pierogi, pasztety, bigos, groch z kapustą. Z ciast obowiązkowo makowiec i jabłecznik. Dla firm, podobnie jak w przypadku cateringu wielkanocnego, proponowane są zestawy z bufetami, w którym królują tradycyjne smaki. Firmy cateringowe oferują także wersje świątecznych potraw dla wegetarian i wegan. Zachęcają coraz częściej także do zamawiania potraw, które nie są tradycyjnie polskie, ale smaczne i wpisują się w kulinarną atmosferę danych świąt. W ten sposób każdy znajdzie zestaw potraw odpowiedni na jego świąteczny stół czy przyjęcie w firmie, nie tracąc przy tym czasu i energii na samodzielne przygotowywanie dań lub angażowanie w organizację wszystkich pracowników.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana