Stal zwykła a stal gatunkowa
Klasyfikacji gatunków stali dokonuje się według składu chemicznego oraz ich zastosowania i własności mechanicznych lub fizycznych. Z tego względu wyróżniamy wiele jej rodzajów. W sklepach oferujących różnego rodzaju elementy budowlany często wykorzystuje się stal zwykłą i gatunkową. Poniżej krótkie porównanie obu stopów.
Krótka charakterystyka stali zwykłej
Stal zwykła, inaczej nazywana węglową lub niestopową, znajduje zastosowanie przy produkcji takich części, jak: osie, wały korbowe, mimośrodowe i uzębione, wrzeciona, walce, wirniki pomp, tłoki, dźwignie, kliny, drążki, śruby oraz pierścienie. Stale stopowe różnią się między sobą zawartością węgla. To kryterium dzieli stal na trzy rodzaje:
- stale niskowęglowe – o zawartości węgla do ok. 0,3%,
- stale średniowęglowe – zawartość węgla w granicach 0,3-0,6%,
- stale wysokowęglowe – o zawartości węgla powyżej 0,6%.
Co należy wiedzieć o stali gatunkowej?
Stal gatunkowa służy do produkcji narzędzi, elementów przyrządów pomiarowych, uchwytów i innych części składowych maszyn i urządzeń. Charakteryzuje się wysoką twardością, odpornością na ścieranie, niską odkształcalnością i niewrażliwością na przegrzanie. Można ją podzielić na kilka gatunków:
- stale narzędziowe węglowe,
- stale narzędziowe stopowe do pracy na zimno,
- stale narzędziowe stopowe do pracy na gorąco,
- stale szybkotnące,
- stale do nawęglania,
- stale do azotowania,
- stale stopowe konstrukcyjne do ulepszania.
Występuje w postaci prętów okrągłych, płaskich i kwadratowych oraz blach. Narzędzia produkuje się ze stali z wysoką zawartością węgla lub przy użyciu właściwych stopów połączonych z odpowiednią obróbką cieplną – wyjaśnia właścicielka sklepu internetowego El-Decor, który oferuje m.in. materiały z metali nieżelaznych, takich jak: aluminium, brąz, cynk, miedź i mosiądz.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana