Systemy miesienia Diosna – spiralne i wendelkneter

Miesienie, czyli urabianie ciasta na wypieki na skalę produkcyjną wymaga zastosowania specjalistycznych urządzeń – miesiarek. Jednym z producentów sprzętu tego rodzaju jest niemiecka marka Diosna. W jej ofercie znajdziemy miesiarki spiralne oraz typu wendelkneter. Oto krótkie charakterystyki obu systemów.

 

Miesiarki spiralne

Miesiarki spiralne przeznaczone są do przygotowania ciast pszennych, pszenno-żytnich, wyborowych i cukierniczych, gwarantując ich dobre napowietrzenie. Są one w stanie dokładnie miesić ciasto nawet w bardzo małych ilościach – minimalne zapełnienie dzieży wynosi zaledwie 5% jej całkowitej pojemności. Urządzenie pracuje w dwóch prędkościach. Przy intensywnym miesieniu podgrzanie ciasta nie przekracza 5 stopni C w stosunku do jego pierwotnej temperatury, o ile czas miesienia nie przekroczy ustalonych standardów. Urządzenia te charakteryzują się ponadto niewielkimi wymiarami, dzięki czemu doskonale nadają się do małych i średnich piekarni oraz cukierni, a także tym, że produkowane są zgodnie z najnowszymi standardami higieny i bezpieczeństwa pracy (m.in. elementy wykonywany są z łatwej do utrzymania w czystości stali nierdzewnej). W ofercie marki Diosna znajdziemy również miesiarki z podwójną spiralą.

Miesiarki wendelkneter

To urządzenia przeznaczone do miesienia ciasta pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, a ponadto francuskiego, ciast owocowych czy ciast do nadzienia z czekolady lub nugatu. Mieszadło urządzenia składa się z dwóch precyzyjnie zaprojektowanych i ustawionych względem ścian dzieży narzędzi. W czasie pracy wykonują one ruchy obrotowe w przeciwnych kierunkach – są w stanie pracować przy dzieży wypełnionej w 1/3 całkowitej objętości (dzieża jest w stanie pomieścić do 600 kg ciasta). Dzież wypełniona ciastem obraca się, mieszadła umieszczane są w niej od góry – dzięki temu naciąganie i pęcznienie surowców uzyskiwane jest na etapie powstawania ciasta. Takie rozwiązanie umożliwia uzyskanie wysokiej wydajności miesiarki – w ciągu godziny jest ona w stanie wymiesić do 5000 kg ciasta. Mimo dużej intensywności pracy, ciasto nie ulega przegrzaniu. Korpus urządzenia wykonany został z bezpiecznej i higienicznej stali nierdzewnej.

Więcej informacji o systemach miesienia marki Diosna znajdziemy w ofercie ich dystrybutora, firmy Geth.